Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 18. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Bevételkieséstől tartanak

Bevételkieséstől tartanak

Bevételkieséstől és a feketegazdaság megerősödésétől tartanak a kereskedők az általános áfakulcs 27 százalékra emelése után.

A várható következményeket szerintük úgy előzhetné meg a kormány, ha a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá sorolná az összes alapvető élelmiszert.

A bolti forgalom csökkenésével az államkassza egy idő után bevételtől esik el, hiszen az üzletláncok a nettó árbevételük után fizetik a válságadót. A nemzetgazdasági miniszter a két százalékpontos áfaemeléstől 150 milliárd forint többletbevételt vár, a pénzt az úgynevezett Országvédelmi Alapban teszik majd félre.

2009 júliusában csak a legalapvetőbb élelmiszereket sorolták a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe. A tejet, a kenyeret, illetve egyes tej- és pékárukat. Az élelmiszerek többsége ma is a legmagasabb, 25 százalékos áfával adózik. A 2 százalékpontos adóemelés várhatóan automatikus drágulást okoz, bár az árverseny kedvezhet a vevők pénztárcájának. A kereskedők a feketegazdaság megerősödésével és azzal együtt a saját bevételük visszaesésével számolnak. Ezt szerintük úgy védhetné ki a kormány, ha a többi alapvető élelmiszert is átsorolná a kedvezményes körbe. „Újabb, alapvető élelmiszertermékekkel bővítsük ki a kedvező áfakulcs alatt adózó termékek listáját. Szerintünk a húsnak, hentesárunak és a zöldség-gyümölcsnek ebbe bele kellene férnie, hiszen ez minden háztartás számára nélkülözhetetlen” – fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

A benzinkutakon is magasabb lesz

Nagyobb számot írnak 2012-től az üzemanyagok mellé is a benzinkutakon. A gázolajnál a magasabb áfa már a magasabb jövedéki adóra rakódik rá. A dízel jövedéki adója ugyanis 13 forinttal emelkedik novembertől. „A dízel esetében 15-16 forintos áremelést hordoz magában, és erre jön egy kétszázalékos áfamérték-emelés. Ez azt jelenti, hogy jövőre a dízel esetében legalább egy 20-25 forintos áremelés következik be, a benzinnél ennél kisebb a kétszázalék áfaemelé” – nyilatkozta Hegedűs Miklós, a GKI ügyvezető igazgatója.

2012-től drágul a foglalkoztatás is. A munkáltatónak a minimálbér másfélszerese után kell majd megfizetnie az egészségbiztosítási járulékot. A teher még mindig kisebb mint az előző ciklusban volt, hiszen akkor a járulékalap a minimálbér kétszerese volt. A kétszeres járulékalapot a tavalyi kormányváltás után törölte el az Orbán-kabinet.

„A lépés nem lepett meg bennünket különösebben, mert azt láttuk, hogy amikor a kétszeres teher megszűnt, akkor nagyon sokan visszamentek a minimálbér szintjére. Így az nem meglepő, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak – az ezzel a kérdéskörrel foglalkozó pénzügyi embereinek – ez szemet szúrt, és itt egy bevételi lehetőséget láttak” – szögezte le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. A kamara elnöke a bejelentett jövő évi intézkedésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy szerinte az elsődleges cél a költségvetés egyensúlyban tartása, nehogy Görögország sorsára jusson Magyarország. Parragh László üdvözölte, hogy a kiigazítás - szakítva a régi reflexekkel - kevéssé érinti a vállalkozásokat. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.