Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Szeptember 05. 07:23, hétfő | Külföld
Forrás: Infopapa.hu, 24.hu

Bevándorlásellenes párt előzte meg Merkelt

Bevándorlásellenes párt előzte meg Merkelt

Az első becslések szerint a berlini menekültpolitikát bíráló Alternatíva Németországnak nevű párt megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Az idegenellenes, sokak által szélsőségesnek tartott AfD első alkalommal indult a Landtag-választáson, és az országos köztelevíziók (ARD,ZDF) megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg, ami 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban.

Az első helyen a CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) végzett a szavazatok 30-30,5 százalékával. A CDU az SPD és az AfD mögé, a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg, támogatottsága tovább csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson szerzett 23 százalékhoz képest, amely a párt eddigi legrosszabb eredménye volt. A 2013-ban alapított AfD még soha nem előzte meg a CDU-t tartományi vagy egyéb választáson.

Az eredményben nagy szerepe van Angela Merkel “katasztrofális menekültpolitikájának” – mondta Frauke Petry, hozzátéve, hogy az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját “törzstartományában”, és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson.

A CDU főtitkára, Peter Tauber a párt berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a menekültválság kezelésével kapcsolatban.

Van azonban egy mélyebb oka is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a “leszakadástól”. Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben.

Címkék: Angela Merkel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik