Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Március 15. 15:37, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Beteljesítjük-e 1848 céljait - Március 15-i megemlékezés Pápán

Beteljesítjük-e 1848 céljait - Március 15-i megemlékezés Pápán

1848 üzenete címmel szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulója alkalmából. Emlékező beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

"Nemzet vagyunk, jogunk is, erőnk is van, hogy ne engedjük magunkat tartománnyá süllyeszteni" - idézte bevezetőjében Kossuth Lajost Kövér László. A házelnök párhuzamot vont a 2012-es békemenet üzenetével, mely szerint "nem leszünk gyarmat". Szerinte a mai generációt és az akkorit összeköti a küzdelem azért, hogy a "magyar élet ne legyen soha idegen célok eszköze".

Kövér László úgy fogalmazott, hogy Európát ma is aggasztó válságok sújtják: a gazdasági, pénzügyi válság mellett népesedési válság, erkölcsi válság, a demokrácia működési zavarai, és az Európai Uniót megalapozó értékek mellőzése miatt létrejött hitelességi válság gyötri az európai politikát, keseríti az európai országok mindennapjait. - Olyan világban élünk, melyben félő, hogy a politikusok és a kormányok nem a választópolgárokkal, hanem üzleti érdekcsoportokkal viselnek felelősséget. Ahol azoktól vesznek el, akiknek kevés van és nem az értékteremtő munkának, hanem a spekulációnak van haszna. Olyan világban, melyben a vallást, a családot és a nemzetet sokan nem az európai jövő zálogaként, hanem a végképp eltörlendő múlt részeként kezelik - fogalmazott az Országház elnöke.

A pápai születésű Fidesz-alapító felidézte a nyolc éves szocialista kormányok legfőbb bűneit. - A 2008-as gazdasági világválság elsőként éreztette hatását Magyarországon. A magyar állam rendszerváltozást megelőző tudatos eladósítását 2002 és 2010 között az abban érdekeltek szinte a végletekig súlyosbították, ráadásul eladósították az önkormányzatokat, és a devizahitelek csapdájába csalták a magyar családokat is. 2004. december 5-én a magyar államot szembefordították a magyar nemzettel, 2006. október 23-án vérbe és könnybe, szégyenbe fojtották az 1956-os forradalmunk ötvenedik évfordulóját - fogalmazott a szónok.

A házelnök utalt a közelgő parlamenti választásokra is: Hamarosan ismét választás előtt állunk. Döntenünk kell arról, hogy a haza folytassa a megkezdett útját, haladjon, és ne álljon, ne forduljon vissza.Döntenünk kell arról, hogy Magyarország ura maradjon önmagának, és a magyar emberek élete ne válhassanak ismét idegen célok eszközévé. Döntenünk kell arról, hogy az 1848-as forradalom hetedik nemzedéke, azaz mi, mai magyarok a 21. században beteljesítsük-e a szabadságharcunk céljait. Rabok legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés, válasszatok. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Isten segítsen bennünket - zárta gondolatait Kövér László.

A szónoklatot követően Emelkedj Nemzetem címmel színvonalas ünnepi műsort láthatott a több százas tömeg. Közreműködött a Teleszterion Színházi Műhely, a Dűvő Együttes, A JMSZK Vadvirág néptáncegyüttes, a TheaTürr, a PSG Színkör, a Tehátrum Színkör, a PGSzK énekkara, a Pápai Nyugdíjas Egyesület, valamint a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola zászlóforgatói.

A rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.