Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 28. 09:23, hétfő | PR
Forrás: (x)

Bepillantás az arany ötvözeteinek művészetébe

Bepillantás az arany ötvözeteinek művészetébe

A legtöbben kevés tapasztalattal, és információ hiányában tétováznak ékszervásárlás – különösen karikagyűrű vásárlás – előtt. Egy-egy emlék beugrik az arannyal kapcsolatban, hogy létezik valamilyen „karát” szám.

De melyik is a jobb? Az alacsonyabb vagy a magasabb számú? Melyik az értékesebb a fehérarany? Esetleg a vörös arany? Vásárlás előtt fontos ezeket tisztázni, pontosítani.

Az arany

Az egyik olyan fémünk, amely a természetben elemi formában fellelhető. Egyedi, különleges tulajdonságok jellemzik, amelyek révén nemesfémek közé soroljuk. Hasonlóképpen, mint az ezüst, a ródium vagy a platina. Nem csak egyedisége teszi értékessé, hanem ritka előfordulása is. Jellemzően minél kevesebb mennyiség van valamilyen természetben előforduló anyagból annál értékesebbnek tekintjük őket.

Speciális kémiai tulajdonsága, hogy rendkívül ellenálló különféle vegyi anyagokkal szemben. Nem oxidálódik, nem jellemzi korrózió. Függetlenül attól, hogy milyen környezetben vagy milyen hőmérsékleti viszonyok között tartjuk. Anyaga kifejezetten puhának mondható. Ez az oka annak, hogy valamilyen más – hozzá jól kapcsolódó – fémmel szokták keverni, ötvözni. Ezzel a módszerrel érhető el, hogy keményebb, tartósabb, viszonylag nagy kopásállóságú ékszer legyen készíthető belőle. A karát szám az egyes ötvözetek finomságára, aranytartalmára utaló mérőszám.

Karátok

Amikor azt halljuk, hogy egy aranyékszer 18 karátos arany ötvözetből készült az azt jelenti, hogy 75% aranyat tartalmaz 25%-ban pedig más fémet kevernek hozzá. 14 karátos ötvözet esetén már csak 58,5% a színarany tartalom és a fennmaradó pedig egyéb fém. A magasabb arany karátszám tehát nagyobb mennyiségű aranyat jelent, azonban ez által puhább, sérülékenyebb is lesz az ékszer amely ebből készül.

Előírások

A magyar jogszabályok és nemzetközi előírások biztosítják az egyes karátszámoknak megfelelő ötvözeti arányokat. Tehát egy 14 karátos sárga aranyban pontosan megegyező mennyiségű színarany található, mint a 14 karátos fehér- vagy vörös aranyban.

Maximális biztonsággal olyan ékszerüzletben tudunk vásárolni ahol minőségi tanúsítványt is kapunk, valamint magyar vagy nemzetközi fémjellel van ellátva a vásárolni kívánt ékszer.

Színezés

Fémek ötvözésével nem csak az arany keménységét lehetséges befolyásolni, hanem a színét, megjelenését is. Egyes fémek, mint a palládium, ezüst vagy nikkel mind világos, fehér színű fémek. Ezek segítségével érhető el, hogy fehérarany jöjjön létre. Ezek kifejezetten előnyös tulajdonságokkal javítják az aranyat. Szilárdabb, világosabb és fényesebb lesz tőlük. Előfordulnak azonban az előnyök mellett olykor hátrányok is sajnos. A palládium például meglehetősen drága ötvöző anyag. A nikkel pedig sok esetben bőrrel érintkezve különböző fokú irritációt esetleg allergiát is okozhat. Ez utóbbi megelőzésére bevett szokásként ródium bevonatot készítenek. Így érik el, hogy a kedvezőbb árú – és más tulajdonságaiban is előnyös jegyekkel bíró - nikkel ne érintkezzen bőrfelülettel. Megakadályozva így az esetleges irritációs problémákat. Ezt a megoldást, csaknem minden fehérarany ékszer esetében alkalmazzák.

A ródium bevonat nem csak az allergiás reakciók megelőzésére szolgál. A fehér arany sárgás-szürke alapszínét hivatott módosítani. Így kap az ékszer végül egy szürkés-fehér színű fényes, csillogó megjelenést.

Természetesen palládiummal is ötvözhető az arany, de magas ára miatt ezzel jellemzően csak megrendelésre, külön kérés esetén készítenek egyedi ékszereket. Külön tulajdonságként ki is emelendő, hogy az adott ékszer palládium ötvözettel készült.

A vörös aranyat gyakran becézik „orosz” aranynak. Jellegzetes sötét vöröses színe miatt, melyet rézzel való ötvözéssel érnek el.

Mindenki saját ízlésének megfelelő színű és karátszámú aranyékszert tud választani. Érdemes azonban javaslatért, vásárlási tanácsért ékszerész szakemberhez fordulni. Így nyugodtabbak lehetünk, hogy jó döntést hoztunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből