Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 18. 07:07, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Benelux-hadsereget hozhatnak létre

Benelux-hadsereget hozhatnak létre

Még a héten megállapodást írnak alá a holland, belga és luxemburgi haderő közötti szorosabb együttműködésről – jelentette be kedden a holland védelmi miniszter.

Hans Hillen elmondta, hogy a Benelux-országok mindhárom haderőnemben – haditengerészet, légierő és szárazföldi erők – szorosabbra fűzik kapcsolataikat – számol be a holland újság, az NRC Handelsblad honlapja.

Elsőként a három ország ejtőernyőseinek kiképzését hangolják össze annak érdekében, hogy közös egységet állítsanak ki, és ugyanez vár a szárazföldi erőkre is. Cél továbbá, hogy fokozzák az együttműködést a katonai beszerzések területén és a gyakorlatok szervezésében is. Emellett a jövőben megnyitják egymás légiereje előtt a katonai repülőtereket is.

Hillen szerint az Európán belüli együttműködést a „kényszer szülte", annak érdekében, hogy ütőképesebb legyen a hadsereg.

„Európa sokkal többet fordít védelemre, mint az oroszok, de nagyon sok megy veszendőbe a parancsnoki szinteken és a tulajdonképpen fölösleges struktúrákban. Arra törekszem Európában és a NATO-ban is, hogy lehetővé váljék a sokkal mélyebb együttműködés" – mondotta a holland miniszter, aki nem zárja ki, hogy a jövőben a három ország hadseregéből egyetlen közös Benelux-hadsereg alakuljon.

A 2010-es holland kormányalakítás során egyezség született a hadi kiadások jelentős lefaragásáról, aminek következtében 10 ezer fővel csökkentették a katonaság létszámát. A most folyó koalíciós tárgyalásokon a várakozások szerint további összegeket vonnak el a katonai költségvetéstől.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.