Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 28. 08:29, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Barabbas: kozmetikázatlan rock a Napokontól - VIDEÓ

Barabbas: kozmetikázatlan rock a Napokontól - VIDEÓ

Ha a Napokonon múlik, még egy darabig nem kell temetni a rockot: a tíz évvel ezelőtt alakult zenekar karácsony előtt jelentette meg második albumát, a Barabbast.

Már az 5-6 perces számokat felsorakoztató listából is sejthető, hogy a zenekar tesz a rádióbarátságra, amelynek eredménye az utóbbi évek talán legigényesebb hazai rocklemeze.

A gitárzenekarok kora leáldozóban van – közölték a Beatles-szel a Decca lemezkiadó kritikusai még 1962-ben. Mint néhány hónappal később kiderült, a beat – a rock 'n' roll, a rock (és pszichedelikus változatai), majd a pop és végső soron minden, amit ma könnyűzenének neveznek – épp ott és akkor kezdődött. És néhány üdítő kivételtől eltekintve húsz-harminc év alatt ki is fújt. Ami talán a rockporondon igazán fájdalmas, hiszen alig találni ma már olyan gitárzenekart, ami úgy próbál – és tud – újat produkálni, hogy nem erőlködik például a folkkal vagy más, divatos irányzattal, és nem ül fel az öncélú virtuozitás káprázatának sem, hanem a szó AC/DC-i, queeni, Led Zeppelin-i, totói, metallicai, vagy épp Guns 'n' Roses-i értelmében eredeti, profi, de mindenekelőtt úgy jó, ahogy van. Túlzás nélkül állítható, hogy valami ilyesmi sikerült a Napokon zenekarnak, amely karácsony előtt adta ki második, Barabbas című albumát.

Érdemes lenne kiemelni a nyers és egyedi gitárhangzást a riffekkel és szólókkal, az „alja”, azaz a basszus és a dob kötelező, mégis rendkívüli egységét, vagy az egész produkció fő mondanivalójáért felelős ének és az angol nyelvű szöveg kidolgozottságát, ám mindezek együttese lényegesen többet ad, mint a részletek összege. Az album egységéhez és őszinteségéhez sokat hozzátesz az is, hogy a zenekar nem nagyon bajlódott a hangzás kozmetikázásával, azt halljuk, amit játszanak.

Ratkóczi Huba, a Napokon gitárosa a Barabbast egy minden szempontból „hirtelen” lemeznek tartja, hiszen míg első albumuk, a tavaly megjelent Are you happy hosszú évek összegzése volt, a friss anyagot igen rövid idő alatt hozták össze. – Amellett, hogy mindenki dobott be témákat a dalokhoz, rájöttünk, hogy sokkal több lehetőség rejlik úgy egy ötletben, ha kevésbé érleli ki a „tulajdonosa", mielőtt megmutatná. Így ugyanis azonnal beindul egy termékeny kölcsönhatás, elég egy jó hangulat, egy jó groove – fogalmazott Ratkóczi.

– A hat számot 24 óra alatt vettük fel a stúdióban, koncertszerűen. Azaz nem külön-külön játszottuk fel a dobot és basszust, majd a gitárokat és végül az éneket a vokálokkal, hanem mindenki igyekezett egy időben, hiba nélkül megoldani a feladatot. A javítási lehetőség így igen korlátozott és a munka is strapásabb, de egy élő albumot akartunk csinálni, aminek ez az útja – tette hozzá Mózes Zoltán, a zenekar dobosa,aki beszélt arról is: az utómunkák során is az volt a cél, hogy az egyben feljátszott anyag minél kevesebb kozmetikázáson essen át.

A kitűzött cél sikerességéről bárki meggyőződhet, a Barabbas ugyanis ingyenesen letölthető a Napokon weboldaláról. A zenekar utókarácsonyi, előszilveszteri lemezbemutatója 29-én este, a Gozsdu Manóban lesz.

Címkék: ajánló, kritika, Napokon, rock, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.