Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Bankszektorunk nyereségesebb a nyugatinál

Bankszektorunk nyereségesebb a nyugatinál

Kelet-Közép-Európa bankszektora továbbra is nyereségesebb a nyugat európainál

Kelet-Közép-Európa (KKE) bankszektora továbbra is nyereségesebb a nyugat európainál, a régió gazdasági fellendülése a hitelállomány mérsékelt növekedéséhez vezethet, és néhány országban a nem teljesítő hitelek esetében is némi javulást hoz - derül ki az UniCredit Bank legfrissebb régiós elemzéséből.
Az MTI-hez eljuttatott tanulmány szerint a kelet-közép-európai bankok továbbra is jövedelmezőbbek nyugat-európai társaiknál, miközben jövedelemtermelő képességük fenntarthatóbb szinten stabilizálódik. Noha a válság előtti fellendülés éveiben, 2006 és 2008 között az eszközarányos megtérülések átlagosan 2 százalékos szinten voltak, 2010 és 2014 között ez 1,4 százalékot tett ki, 2015-2016-ban pedig 0,8 százalékot érhet el az orosz helyzet hatásaként. Ezzel szemben a német, olasz és osztrák bankok 0,4 százalékos, 0,2 százalékos és 0,4 százalékos szintet érnek el - mutat rá az elemzés.

Az UniCredit szakértői szerint a KKE-régiós bankszektor teljes bevételének mintegy kétharmadát a nettó kamatbevétel, azaz a hagyományos banki tevékenység adja. A szűkülő kamatmarzsok - a betéti és hitelkamat különbözet - következtében azonban a bankok jövedelemtermelő képességének fellendítéséhez létfontosságú lesz más, elsősorban a díj- és jutalékalapú bevételi források növelése.

A tanulmány szerint a jövőben is a hitel marad a legfontosabb banki termék. A régió gazdasági fellendülésével párhuzamosan az elemzők a hitelezés mérsékelt felfutására számítanak, idén ez a régióban 5,1 százalékos, jövőre pedig 7,8 százalékos lehet - írták, azzal együtt, hogy a hitelezés növekedési üteme országonként jelentős eltéréseket mutat. A nem teljesítő hitelek aránya az UniCredit szerint az idén is viszonylag magas marad.

Az elemzés a KKE-régióba Magyarország mellett Bosznia-Hercegovinát, Bulgáriát, a Cseh Köztársaságot, Horvátországot, Lengyelországot, Romániát, Oroszországot, Szerbiát, Szlovákiát, Szlovéniát, Törökországot és Ukrajnát sorolja.

A bank 17 országban van jelen. Világszerte több mint 8600 fiókból álló hálózata több mint 145 000 munkatársat foglalkoztat és mintegy 50 piacra terjed ki.

A KKE-régióban az UniCredit működteti a legnagyobb, közel 3500 fiókból álló nemzetközi bankhálózatot Lengyelországgal és Törökországgal együtt.

Címkék: bank, bankszektor, nyereség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.