Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 10. 14:13, kedd | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

Bakonyszentiváni elismerések

Bakonyszentiváni elismerések

A múlt hétvégén vármegyénk északi részén, a Bakonyalja lankái között fekvő Bakonyszentiván Keresztelő Szent János templomában, a Dékány Árpád Sixtus OCist emeritus zirci apát atya által celebrált szentmise keretében avatták a település díszpolgáraivá a helybéli Földing Ernő lokálpatriótát és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt. Mindketten köztiszteletet, megbecsülést és szeretetet élveznek Pápa környékén.

Földing Ernőnek köszönhetjük, hogy több évtizedes helytörténeti munkájával és áldozatos kitartásával felkutatta a bakonyszentiváni bajor ősöket és megőrizte a csárdapusztai Szentháromság-kápolnát – a Kossuth-kápolnát – az utókornak. Dr. Kovács Zoltán huszonöt esztendeje a választókerület parlamenti képviselője. Ilyen hosszú és eredményes időszak önmagáért beszél. „Képviselő úr figyelemmel kíséri a település mindennapjait, gondjait, megoldandó problémáit, az itt élők életkörülményeinek javítására irányuló terveket és ezek megvalósításának lehetőségeit. Segítő szándéka évek óta számtalan formában megnyilvánult.”

A díszpolgári címek mellé én az idén harmincéves Kossuth Szövetség nevében, annak Veszprém vármegyei csoportja képviseletében egy-egy emléklapot és sorszámozott Petőfi 200 aranyérmet nyújtottam át a számukra a kossuthi, civil hagyományőrzés segítéséért.

Rövid beszédemben köszönetet mondtam Frum István polgármester úrnak (egykori középiskolai osztálytársamnak) és Fehér Mária címzetes főjegyző asszonynak a meghívásért; azt mondtam, hogy szeretettel érkeztem közéjük, az ünneplők és az ünnepeltek közé, hiszen néhai apai nagyanyám szülőfalujában került sor e kivételes alkalomra. Aztán három idézetet osztottam meg az egybegyűltekkel.

Először a 200 esztendeje született és 130 éve elhunyt Tatay Sámuel hajdani bakonytamási evangélikus lelkipásztor, ’48-as nemzetőr egy szép gondolatát: „Isten sz. orczjának kimetszet bélyegei vagyunk mindnyájan: igyekezzünk azért egymásiránt minden helyzetek ’s viszonyok közt illő méltánylattal viseltetni...”

Másodszor a 215 esztendővel ezelőtt, a szomszédos Vanyola községben napvilágra jött, halhatatlan szellemű, haladó, reformkori népművelő, Vajda Péter (Petőfi Sándor előfutára) intő sorait: „Ti, barátaim, tanuljatok, neveljetek, s ily módon legyetek bajnokai a szabadságnak. Mert, hol míveltség és jóakarat van, ott nem maradhatni a régi rosszban.”

Végül: „Nem mindenkinek feladata, hogy közvetlenül a politikában dolgozzon, ugyanakkor a társadalmi életben szervezetek számtalan formája jön létre, amelyek a közjó szolgálatában védik például a természeti és a városi környezetet. Például törődnek valamilyen közösségi hellyel, területtel (egy épülettel, egy szökőkúttal, egy elhagyott emlékművel, egy tájjal, egy térrel), olyasmit óvnak, újítanak fel, javítanak meg vagy tesznek szebbé, ami mindenkié. Körülöttük az emberek új kapcsolatokat építenek ki vagy régi kapcsolatokat élesztenek újjá, és új helyi társadalmi kapcsolatrendszer jön létre. Így a közösség megszabadul a fogyasztói közömbösségtől. Ez a közös identitás ápolását is jelenti, egy olyan történelmét, amelyet meg kell őrizni és tovább kell adni…” – írta a jelenlegi római pápa, Ferenc „Áldott légy” kezdetű enciklikájában.

Igen, Földing Ernő és dr. Kovács Zoltán is hasonló szellemben szorgoskodott eddigi életében. Képviselő úr felkarolva, patronálva a közösségi ügyeket, Földing Ernő helytörténész barátunk a kis Csárda-kápolna óvásával, folyamatos gondozásával, őrizve a kossuthi emlékezetet. Köszönet, Isten éltesse mindkettőjüket!

– mondtam el a fentieket az ünnepségen.

A több tekintetben is megható ünnepi programot követően egy emlékkoszorút vittem ki, helyeztem el a csárdapusztai kápolna Kossuth-táblája alá. Ezúttal is emlékeztetni szeretném a tisztelt olvasókat, kedves hagyományőrző barátaimat, hogy ne feledjük: Kossuth Lajos kormányzóelnök halálának 130. évfordulója, valamint neje, Meszlényi Terézia születésének 215. évfordulója közeleg. Találkozzunk 2024. március idusán is a Bakonyszentiván és Bakonyság falvak közös határán lévő Csárdapusztán. Addig is „legyen béke, szabadság és egyetértés”!

Kerecsényi Zoltán,
a Kossuth Szövetség (KSZ)
Veszprém vármegyei titkára,
a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE)
ügyvivője

Szöveg- és kép-források, archívok:

– KSZ Veszprém Vármegyei Hírlevél; Kerecsényi Zoltán.
– Két díszpolgári címet adtak át Bakonyszentivánon. =
https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/10/ket-diszpolgari-cimet-adtak-at-bakonyszentivanon (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– Bakonyszentiván – Facebook. = https://www.facebook.com/2019bakonyszentivan (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– Csárdapusztai kápolna – Facebook. = https://www.facebook.com/csardapusztai.kapolna (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– H. Szabó Lajos: Pápa és környéke 1848–1849. Magánkiadás, Pápa, 1994.
– Kerecsényi Zoltán: „Úgy érzem, nekem alkotnom, égnem, tennem kell, s míg a szívem dobog, én alkotni fogok...” Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EPVE), Pápa–Budapest, 2021.
– A varázslatos csárdapusztai kápolna titokzatos története. = https://www.veol.hu/helyi-kultura/2021/06/a-csardapusztai-kapolna-titokzatos-tortenete (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– Főhajtások a nemzeti gyásznap kapcsán. = https://infopapa.hu/hirek/olvas/fohajtasok-a-nemzeti-gyasznap-kapcsan-2022-10-06-090200 (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– Kossuthék visszaidézése. = https://infopapa.hu/hirek/olvas/kossuthek-visszaidezese-2022-11-13-161635 (Letöltés ideje: 2023. október 9.)
– Legyen harang a Pápa közeli, csárdapusztai kápolnában! =
https://infopapa.hu/hirek/olvas/legyen-harang-a-papa-kozeli-csardapusztai-kapolnaban-2023-09-05-095110 (Letöltés ideje: 2023. október 9.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.