Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 24. 12:13, hétfő | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Rácz András

Baj van az irodalomtörténettel

Baj van az irodalomtörténettel

Valami baj van az irodalomtörténettel. Könnyen lehet, hogy a múlt nem is az, aminek látszik.

Egyre erősebb a gyanúm, hogy irodalomtörténetünk telis-tele van téves állítással, hibás megközelítéssel, historizáló elmélkedéssel, már-már délibábos múltcsinálással.

Persze, hogy a kötelező és ajánlott irodalmakkal kapcsolatos, újra és újra kirobbanó vita kavart ehhez a gyanúhoz. Sokan állítják ugyanis, hogy nem azt kell tisztázni, mit olvasson a gyerek, hanem valami egészen mást. Elsősorban azt, hogy miképpen kellene manapság viszonyulnunk az irodalmi múlthoz, mit látunk belőle, mit gondolunk megtartásra érdemesnek, vagy fogyaszthatónak egyáltalán.
Ámde ezek a kérdések néhány évtizede még fel sem merültek. Azon vitatkozhattunk néhanap, hogy a kortárs irodalom vajon mikor és mitől válik klasszikussá, hogy milyen alapon válik a kanonizált irodalom részévé. Esetleg arról beszélgethettünk, hogy egy-egy klasszikusnak van-e olyan mondanivalója, ami korunkban – mondjuk, egy fiatal számára – releváns, fontos, érdekes.
De amiről most vitázunk, az valami egészen új dolog. Folytatás...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.