Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 11. 12:19, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Az utolsó emberig a Donon - A magyar honvédekre emlékeztek

Az utolsó emberig a Donon - A magyar honvédekre emlékeztek

72 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb veresége, a II. Magyar Hadsereg katasztrofális megsemmisülése a Don folyó mentén.

A megszokott helyszíntől eltérően, a JMSZK színházépületének előterében gyűltek össze a megemlékezők a délelőtti esőzés miatt.A Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület által szervezett rendezvényen Kincses László szavalatát követően az emlékbeszédetSzijártó László esperes-plébános mondta. A szónok kiemelte, a magyar honvédek a szörnyű hideg, a nem megfelelő ellátás és felszerelés, továbbá a nyomasztó túlerő ellenére a reménytelenségben is kitartottak, hősiesen harcoltak hazájukért. -A hazaszeretet érzelmi kötődés az iránt az ország iránt, ahol élünk, ahol születtünk. Ez megjelenhet a szavainkban, a tetteinkben és a viselkedésünkben. A hősiesség lehet a hazaszeretet tettbeli megnyilvánulása, vagy egy közösség érdekében végzett önzetlen cselekvés - fogalmazott a plébános, aki szerint napjaink életéből egyre inkább hiányoznak ezek az értékek, pedig meglátása szerint igazán ezek tartanak össze egy nemzetet. - A mai napon emlékezni gyűltünk össze nemzeti hőseinkre, akik számára mindennél fontosabb volt e két erény. Azonban mi nemcsak emlékezni akarunk, hanem példát venni a hőseink életéből. Ők bizonyítják számunkra, hogy minden kilátástalanság terhére érdemes egy közösségért, a magyar hazánként, a városunkért áldozatot hozni - hangzott el az emlékező beszédben.

A szónok felidézte 1943 januárjának szörnyű napjait, amikor a 200 ezres magyar hadsereg tagjai közül 50 ezren életüket vesztették,emellett közel 70 ezerre tehető a sebesültek és fogságba esettek száma. 1943 tavaszán Horthy Miklós kormányzó összesen 126 ezer fős veszteségről számolt be egy Hitlerhez intézett levelében. Akik pedig túlélték a megpróbáltatásokat,kitörölhetetlen nyomot hagyott az ütközet.

A rendezvény a második világháborús emlékműnél folytatódott koszorúzással, majd a takarodó és a Szózat hangjaival zárult. A megemlékezésen részt vett dr. Kovács Zoltán államtitkár, dr. Áldozó Tamás polgármester, az MH Pápa Bázisrepülőtér és a Nehéz Légiszállító Ezred képviselői, valamint a képviselő-testület tagjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.