Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2017. December 02. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni; a bajba jutott embereknek sok esetben csak így van esélyük a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat Wake Up - Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer olyan ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.

A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt percnyi esélyük van az embereknek arra, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietniük, és a mentők kiérkezéséig meg kell kezdeni az újraélesztést - magyarázta a tennivalókat az államtitkár.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: a rossz újraélesztés is jobb, mint ha semmit nem tesznek, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.

A nap folyamán a debreceni Kossuth gyakorló, illetve a Tóth Árpád gimnáziumban összesen háromszáz középiskolás mentősök irányításával, úgynevezett ambubabákon gyakorolhatta, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg megérkezik a mentő.

Az újraélesztési bemutatókon ott voltak az Irie Maffia zenekar tagjai is: a diákok a szívmasszázst az együttes 100 bpm (beats per minute - percenkénti leütésszám) ütemű Wake Up! című slágerérére tanulták meg, a dal ritmusa ugyanis pontosan illeszkedik a mellkaskompressziók tempójához.

Ónodi-Szűcs Zoltán köszönetet mondott az együttesnek, amiért személyesen részt vesznek a kampányban és jelenlétükkel is mozgósítják a fiatalokat: eddig összesen több mint 850 diák kapott oktatást újraélesztésből.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gyors segítségnyújtásra, fontos az is, hogy az alaptantervbe is bekerüljön az újraélesztés oktatása, és erre jó az esély.

Csató Gábor szerint az életmentés állami feladat és a kormány fontos stratégiai kérdésnek tekinti a mentőszolgálat fejlesztését, de tudni kell: hiába érkeznek ki a mentők a rosszul lévő emberhez, ha addig senki semmit nem tett az érdekében. "Néhány perces tanfolyammal gyakorlott újraélesztővé lehet válni" - mondta. Ehhez Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: sokan félnek attól, hogy esetleg "bajt okoznak az újraélesztéssel, de nem tudnak bajt okozni, csak azzal, ha nem csinálnak semmit".

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, maga is aneszteziológus szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az újraélesztés komoly fizikai munka, "de bátran kell csinálni, mélyen nyomni a mellkast, nem baj, ha roppan, ha törik a borda, az meggyógyul, de életet így lehet menteni".

Elmondta azt is: az önkormányzat két ambubabát adományozott a tankerületnek, hogy minden 12. évfolyamos debreceni diák tanulja meg az újraélesztést.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 18:09, hétfő | Belföld

Visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon

Keddtől visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

2022. Augusztus 15. 16:03, hétfő | Belföld

Több mint 200 millió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékesítő céget

2022. Augusztus 15. 14:01, hétfő | Belföld

Halálos lakástűz nyomaira bukkantak a baranyai Kétújfalun

Lakástűzben meghalt egy idős ember a Baranya megyei Kétújfalun - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Augusztus 15. 08:54, hétfő | Belföld

Halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében

Halálos baleset történt hétfő hajnalban a Bács-Kiskun megyei Apostagnál - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.