Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2024. Március 01. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Sulyok Tamás néhány napja lett Magyarország köztársasági elnöke. Nagyapja annak a Sulyok Dezsőnek a testvére volt, aki korábbi pápai polgármester, országgyűlési képviselő volt.

Sulyok Dezső a mai Türr Gimnáziumban végzett, majd a pápai rendőrség ideiglenes vezetőjévé is kinevezték, később pedig ügyvédként tért vissza a városba. Pápa polgármesterévé választották, majd az országos politika alakításában is részt vett országgyűlési képviselőként, valamint a Független Kisgazdapárt egyik vezetőjeként. Rendszeresen szót emelt az országban és a világban egyre nagyobb teret kapó szélsőségek ellen, náciellenes magatartása miatt le is tartóztatták, majd a kékcédulás választások után elmenekült az országból, megtagadták tőle az állampolgárságát is. New Yorkban hunyt el 1965-ben.

Születése 100. évfordulóján Pápán, szülővárosában konferencián emlékeztek személyére. Ebből az alkalomból jelent meg Szerencsés Károly: A nemzeti demokráciáért című könyve Sulyok Dezsőről, amit Pápa Város Önkormányzata adott ki. Pápai házára 1994-ben emléktáblát tettek, amit dr. Habsburg Ottó avatott fel. 1997-ben a rendszerváltás után újjáalakult Független Kisgazdapárt rehabilitálta egykori kizárt politikusát. 2002. március 28-án, születésének évfordulóján Pápán szobrot állítottak, adózva emléke előtt.

A napokban köztársasági elnöknek megválasztott Sulyok Tamás egy korábbi interjúban beszélt rokonságáról, mint kiderült, Sulyok Dezső nagyapjának a testvére volt. Szellemi örökösének tekinti őt, a demokrácia melletti feltétlen kiállása a mai napig meghatározó számára.

„Sajnos soha sem tudtam személyesen megismerni, mivel ő 1947. augusztus 14-én hagyta el Magyarországot, én pedig 1956. március 24-én születtem. A családunk másik ágához tartozó Kuncz Ignác pedig a Kolozsvári Egyetem alkotmányjogi professzora volt. Mindkét oldalon vannak tehát olyan felmenők, akikre büszke lehetek” – fogalmazott akkor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.