Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 01. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Az új köztársasági elnök is egy kicsit pápai!

Sulyok Tamás néhány napja lett Magyarország köztársasági elnöke. Nagyapja annak a Sulyok Dezsőnek a testvére volt, aki korábbi pápai polgármester, országgyűlési képviselő volt.

Sulyok Dezső a mai Türr Gimnáziumban végzett, majd a pápai rendőrség ideiglenes vezetőjévé is kinevezték, később pedig ügyvédként tért vissza a városba. Pápa polgármesterévé választották, majd az országos politika alakításában is részt vett országgyűlési képviselőként, valamint a Független Kisgazdapárt egyik vezetőjeként. Rendszeresen szót emelt az országban és a világban egyre nagyobb teret kapó szélsőségek ellen, náciellenes magatartása miatt le is tartóztatták, majd a kékcédulás választások után elmenekült az országból, megtagadták tőle az állampolgárságát is. New Yorkban hunyt el 1965-ben.

Születése 100. évfordulóján Pápán, szülővárosában konferencián emlékeztek személyére. Ebből az alkalomból jelent meg Szerencsés Károly: A nemzeti demokráciáért című könyve Sulyok Dezsőről, amit Pápa Város Önkormányzata adott ki. Pápai házára 1994-ben emléktáblát tettek, amit dr. Habsburg Ottó avatott fel. 1997-ben a rendszerváltás után újjáalakult Független Kisgazdapárt rehabilitálta egykori kizárt politikusát. 2002. március 28-án, születésének évfordulóján Pápán szobrot állítottak, adózva emléke előtt.

A napokban köztársasági elnöknek megválasztott Sulyok Tamás egy korábbi interjúban beszélt rokonságáról, mint kiderült, Sulyok Dezső nagyapjának a testvére volt. Szellemi örökösének tekinti őt, a demokrácia melletti feltétlen kiállása a mai napig meghatározó számára.

„Sajnos soha sem tudtam személyesen megismerni, mivel ő 1947. augusztus 14-én hagyta el Magyarországot, én pedig 1956. március 24-én születtem. A családunk másik ágához tartozó Kuncz Ignác pedig a Kolozsvári Egyetem alkotmányjogi professzora volt. Mindkét oldalon vannak tehát olyan felmenők, akikre büszke lehetek” – fogalmazott akkor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.