Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Június 12. 15:14, szerda | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Az ország első királyi főügyészére emlékeztek Pápán

Az ország első királyi főügyészére emlékeztek Pápán

Az ügyészi szervezet ünnepe alkalmából koszorúzással emlékezett a Veszprém Vármegyei Főügyészség Kozma Sándorra, a magyar királyi államügyészség létrehozójára, az ország első királyi főügyészére Pápán.

Az 1871. június 10-én kihirdetett 1871. évi XXXIII. törvénycikk rendelkezett a királyi ügyészség felállításáról, s hozta létre a modern magyar ügyészi szervezetet, melynek első vezetője Kozma Sándor volt, aki a pesti királyi tábla melletti főügyészi tisztsége körében országos hatáskörrel a koronaügyészi feladatokat is ellátta.

Kozma Sándort az ifjúkora Pápához kötötte, ahol a Pápai Református Kollégium diákjaként Petőfi, Jókai és a kor több neves személyiségének iskolatársa volt.

Ennek emlékét őrzi a főügyészség vezetői és a vármegye ügyészi szervezetének munkatársai által megkoszorúzott márványtábla annak a belvárosi lakóháznak a falán, melynek kollégiumi éveik alatt Kozma Sándor, majd fia, Kozma Andor költő is lakója volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 21:14, péntek | Helyi

Rock zene, hűsítő italok és kiváló hangulat a Kossuth utcán!

Kemény fába vágták a fejszéjüket a belvárosi üzletek Pápán: azon dolgoznak közösen, hogy ismét élettel teljen meg a város szíve!

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Nem utcaképet fotóz a kamerával felszerelt autó a városban

Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy egy olyan jármű járja a város utcáit, amely a tetején egy kamerával van felszerelve.

2024. Július 19. 07:51, péntek | Helyi

Motorosok érkeznek Pápakovácsiba!

Amerikai autós, motoros fesztivált tartanak szombaton Pápakovácsiban, ahol a rockabilly lesz főszerepben.

2024. Július 19. 07:34, péntek | Helyi

Harctéri kutató-mentők gyakorlata Pápán

Az amerikai légierő 56. és 57. kutató-mentő százada a Jolly Vihar 2024 gyakorlaton vesz részt az MH 47. Bázisrepülőtéren.