Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2024. Június 12. 15:14, szerda | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Az ország első királyi főügyészére emlékeztek Pápán

Az ország első királyi főügyészére emlékeztek Pápán

Az ügyészi szervezet ünnepe alkalmából koszorúzással emlékezett a Veszprém Vármegyei Főügyészség Kozma Sándorra, a magyar királyi államügyészség létrehozójára, az ország első királyi főügyészére Pápán.

Az 1871. június 10-én kihirdetett 1871. évi XXXIII. törvénycikk rendelkezett a királyi ügyészség felállításáról, s hozta létre a modern magyar ügyészi szervezetet, melynek első vezetője Kozma Sándor volt, aki a pesti királyi tábla melletti főügyészi tisztsége körében országos hatáskörrel a koronaügyészi feladatokat is ellátta.

Kozma Sándort az ifjúkora Pápához kötötte, ahol a Pápai Református Kollégium diákjaként Petőfi, Jókai és a kor több neves személyiségének iskolatársa volt.

Ennek emlékét őrzi a főügyészség vezetői és a vármegye ügyészi szervezetének munkatársai által megkoszorúzott márványtábla annak a belvárosi lakóháznak a falán, melynek kollégiumi éveik alatt Kozma Sándor, majd fia, Kozma Andor költő is lakója volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 24. 11:14, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy autó a 83-ason

A tűzoltók eloltották a lángokat, forgalomkorlátozásra kell számítani.

2024. Október 23. 18:36, szerda | Helyi

Grőber Attila: Összeköt bennünket a hazánk és a szabadság szeretete

Az 1956-os forradalom 68. évfordulóján a polgármester a közös emlékezés fontosságát hangsúlyozta, hiszen ilyenkor összefognak azok, akik a hétköznapokban eltérően gondolkodnak a világ dolgairól.

2024. Október 23. 08:18, szerda | Helyi

Pápai légtornász sikerek!

A Pápai Cirkuszművészeti Egyesület, és a Pápai Légtorna Sportegyesület sportolói is kiemelkedő eredményeket értek el, a közelmúltban lezajlott országos és világversenyeken.

2024. Október 22. 14:03, kedd | Helyi

Nem állnak le a csalók, minden megtakarítását elszedték a pápai nyugdíjastól

A sértettel egy adathalász programot telepíttettek a csalók a telefonjára.