Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2015. December 13. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek szakértők

Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek szakértők

A hagyományos csatornák mellett egyre többen használják az internetet a karácsonyi ajándékok beszerzésére, biztonsági szakértők azonban az online vásárlás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselete MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az online veszélyek száma folyamatosan nő, ahogy a vállalatok, úgy a magánfelhasználók információi sincsenek biztonságban, különösen a bankkártyaadatok képviselnek nagy értéket.

A webes vásárlóknak azt tanácsolják, hogy a vásárlásaikat ne bonyolítsák közterületen és szórakozóhelyen elérhető nyilvános és ingyenes wifi-hálózaton keresztül, mivel egy profi kiberbűnöző számára rendkívül egyszerű feladat egy nyilvános hálózaton keresztül belenézni a kommunikációba, és ellopni a fizetésnél megadott információkat.

A szakértők szerint nem tanácsos rákattintani az e-mailben érkező ajánlatokban található linkekre, és az e-mailben érkező promóciós kódokra. Ehelyett inkább egyenesen a kereskedők, webshopok oldalát látogassák meg, és a promóciós kódot kimásolva közvetlenül illesszük be a weboldalon kialakított rubrikába a felhasználásához. Ez a tájékoztatás szerint azért fontos, mert még a leghitelesebbnek tűnő e-mail is származhat az adatokra pályázó hackerektől.

A NetIQ szakértői azt is javasolják, hogy a vásárlók bonyolultabb, számokat, illetve kis- és nagybetűket egyaránt tartalmazó jelszavakat használjanak a webshopokban létrehozott fiókokhoz, és azokat a webes áruházakat részesítsék előnyben, amelyek használják az SSL technológiát a vásárlóval zajló kommunikáció és adatáramlás titkosításához. Ennek jele, hogy az oldal URL címe https-sel kezdődik http helyett, és a böngésző címsorának elején egy lezárt lakatikon látható.

Kiemelik azt is, hogy soha ne mentsék el a bankkártya-információikat sem a weboldalakon, sem a böngészőkben.

Januárban és februárban pedig érdemes nagyobb figyelmet fordítani a bankszámlakivonatokra. Csalásra utalhat bármilyen tétel, ami egyáltalán nem ismerős, még akkor is, ha az összeg nem túl nagy. Ha ismeretlen helyről látnak terhelést, azonnal jelezzék a banknak.

A szakértők minden okostelefon-használónak ajánlják, hogy állítsanak be valamilyen biztonsági kódot vagy ujjlenyomat-olvasási kérést a képernyő feloldásához a telefonon - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Címkék: online, vásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.