Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az oltatlan idősek a leginkább veszélyeztetettek

Az oltatlan idősek a leginkább veszélyeztetettek

Nagyjából 400 ezer idős ember még nincs beoltva a koronavírus ellen, ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos lefolyásának

- hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu pénteken, hozzátéve, hogy Magyarországon a 2,5 millió 60 évnél idősebb ember 84 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, sokan már a harmadik vakcinát is megkapták.

A kormányzati oldalon kiemelték: a delta vírusmutáns gyorsan terjed és nem zárható ki a negyedik hullám sem. Ezért arra kérik a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Mint írták: az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni, a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: a www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas linken.

Emellett az idősek a háziorvostól is kérhetik az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kell egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ekkor a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra - fejtették ki.



Mivel az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben, így az ott élő gondozottak átoltottsága magas. Akik idősotthonban élnek és még nincsenek beoltva, bármikor jelezhetik oltási szándékukat az intézmény vezetésének, és ugyanez a teendő, ha valaki a harmadik oltását szeretné megkapni - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a háziorvosok munkáját több napja több praxisban csaknem száz orvostanhallgató segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban - írták a kormányzati oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.