Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Augusztus 15. 17:25, hétfő | PR
Forrás: (x)

Az ízületi fájdalom típusai: mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az ízületi fájdalom típusai: mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Mint minden mozgásszervi a probléma, az ízületi bántalmak is nagyban korlátozhatják a mindennapi életünket, főleg, ha már mozgástartomány-vesztéssel, ízületi merevséggel és nyilalló fájdalommal jelentkezik a probléma.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy melyek azok a tünetek, amikor már mindenképp érdemes orvoshoz fordulni ízületeink védelmében és a kiegyensúlyozott mindennapokért.

Az ízületi fájdalmak típusai

Az ízületi problémák kialakulásának két fő oka lehet. Az egyik a gyulladás, ezt nevezzük arthritisnek, itt a fájdalmon kívül jelentkezhet láz is. Az arthritisnek több típusát ismerjük, ilyen például a köszvény, a rheumatoid arthritis, illetve a daganatos betegséghez és a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás.

A problémát azonban gyakrabban eredményezi porckopás, azaz arthrosis. Ez elsősorban az ötven éves kor feletti lakosságot érinti, de akár fiataloknál is megjelenhet túlzott terhelés miatt vagy genetikai fejlődési rendellenesség okán.

Lehetséges kezelések

A kialakulás okától függően érdemes a kezelést minél hamarabb elkezdeni, amire számtalan lehetőségünk akad. Több felszínen alkalmazott gyógykészítmény is nyújthat segítséget, például különböző krémek, fáslizás, a hűtés, illetve a gyulladáscsökkentő gélek. Emellett a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő étrend-kiegészítők bevitele, az ízületkímélő mozgásformák rendszeres gyakorlása, de akár a gyógyteák is orvosolhatják a fájdalmat.

Most, hogy ismerjük az ízületi fájdalmak típusait, illetve azok lehetséges kezelési módszereit, nézzük meg, hogy mikor van szükségünk szakember segítségére. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ponton túl mi már nem tudjuk kezelni a rendszeresen fennálló problémát. Fontos, hogy ezt minél előbb lépjük meg, mert az elhanyagolt ízületi fájdalom könnyen vezethet akár csípő- vagy térdprotézis beültetéséhez is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha szeretnénk elkerülni a drasztikusabb beavatkozásokat, és az alábbiakat tapasztaljuk magunkon, mindenképp keressünk fel egy megbízható szakembert, aki alapos kivizsgálás után dönthet a következő lépésről.

1. Amennyiben a tünetek hosszabb időn át fennállnak

Amikor már nem egyszeri térd-, csípő- vagy bokafájdalommal küzdünk, hanem az időszakosan visszatér, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat minél hamarabb, hogy megkeressük a probléma forrását.

2. Amikor a kondíció a kezelések ellenére sem változik

Ha már túl vagyunk a házi praktikák alkalmazásán, jobban odafigyelünk érkezésünkre, esetleg néhány kilótól is megszabadultunk, mégsem tudunk olyan felszabadultan mozogni, akkor is forduljunk orvoshoz, mégpedig minél hamarabb!

3. Pihenés után merevnek érezzük magunkat, fájdalmas a mozgás

Az ízületi porckopás egyik tipikus tünete a mozgáskorlátozottság, nyomásérzékenység reggelente vagy pihentetés után. Sokan tapasztalnak ilyenkor az adott területen ropogást is. A merev, fájdalmas állapot ebben az esetben mozgatásra általában oldódik, akkor már enyhülnek a kellemetlen tünetek.
Amikor ezek a tünetek már annyira eluralkodnak a mindennapokon, hogy nem tudunk teljes életet élni, akkor az orvos az adott területen protézis beültetését fogja javasolni, leggyakrabban a csípő- és térdprotézisre van szüksége a betegeknek. Egy ilyen műtéttel – a felépülés után – könnyedén visszatérhetünk a mozgalmas hétköznapokhoz.

4. Ízületi fájdalmat, bőrpírt és lázat tapasztalunk

A gyulladásos ízületi betegség legjellemzőbb tünetei ezek, ilyenkor a mozgástartomány-vesztés mellett lázat és felszíni pirosságot is láthatunk. Ez társulhat étvágytalansággal és gyengeséggel is. Ha ilyen tünetegyüttest tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz!

5. Terhelés, megerőltetés után többször jelentkező fájdalom

Szintén az ízületi gyulladás egyik jele lehet – ellentétben a porckopásos pihentetés után jelentkező fájdalommal – ha erőltetés, mozgatás hatására erősödik a fájdalom.

Vissza a kezdetekhez

Az kínzó ízületi fájdalmak megkeseríthetik a mindennapjainkat, korlátozhatnak a mozgásunkban: amit korábban egy pillanat elvégeztünk, most sokkal hosszabb időbe telhet és akár fájdalmassá is válhat. A fent említett tünetek tapasztalása esetén minél hamarabb forduljunk szakemberhez, aki segíteni fog gyógykezelésünkben. Lehet, hogy néhány plusz kiló leadása, illetve a rendszeres, kímélő mozgás meg is oldja a problémánkat, de az is előfordulhat, hogy csípő- vagy térdprotézis beültetésére lesz szükség, hogy korábbi mozgékony életünket visszakaphassuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.