Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 30. 18:17, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - Ingatlannet.hu

Az idei év sem hozott dinamikus bővülést a pápai ingatlanpiacon

Az idei év sem hozott dinamikus bővülést a pápai ingatlanpiacon

Az ingatlanpiacra jellemző szezonalitás idén is jelentkezett, melynek hatására az árak emelkedése az év végére lényegesen lelassult, sőt stagnálás érvényesült.

Az utolsó hónapokban sem a házak, sem a lakások iránti kereslet nem emelkedett, viszont a telkekre továbbra is jelentős igény mutatkozott, ami az árakon is érezhető.

Kivárás jellemzi a vevőket

A 2014 óta tapasztalható ingatlanpiaci árrobbanás után idén a lakások és a családi házak szegmensében is stagnálás, illetve kismértékű árkorrekció volt jelen. Az eladói oldalon lévő szereplők ugyan próbálják kitartani az árakat, de a túlárazott lakások iránt egyre kisebb az érdeklődés. A 2016-os év elején jósolt forgalom valószínűleg nem fog megvalósulni, ám még így is nagymértékben megközelíti a válság előtti szintet. A tranzakciók év végi lassulása a piacon vásárlási szándékkal jelenlévők kivárási szándékára vezethető vissza, akik abban bíznak, hogy az újlakások átadásával a használt társaik árai mérséklődni fognak.

Nem mindenhol indult be a piac

Az ingatlanpiacot területi bontásban vizsgálva megállapítható, hogy az árak elsősorban a fővárosban, illetve a Dunántúlon emelkedtek dinamikusan, ezenkívül a megyei jogú városokban is érezhető volt a felívelés. Ennek magyarázata a szakértők szerint a belső migrációs folyamat, mivel a kisebb településekről többen költöznek a nagyobb városokba, amely az ingatlanok áraira is hatással van. Budapesten éves szinten 19%-os, a megyei jogú városokban 9%-os, a kisebb városokban 1%-os bővülés, a községekben pedig 15%-os ármérséklődés volt tapasztalható idén. A lakások mintegy 14-15%-os árnövekedésével szemben a családi házak szegmensében 11%-os csökkenés mutatkozott, melynek meghatározó oka, hogy ezek az ingatlanok kiesnek a befektetők célpontjából, valamint többnyire csekély forgalmú vidéki településeken helyezkednek el.

Kismértékű bővülés a pápai ingatlanpiacon

A Pápán eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai az országos szinttől jelentősen – mintegy 30%-kal – elmaradnak. Ez tendencia a panel-és téglalakások szegmensében is jelentkezik, az említett típusok 55-57%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg a hazai viszonylathoz képest. A pápai ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaihoz viszonyítva nagyon kedvezőek, Győr, Debrecen, Pécs, Sopron árszínvonalától mintegy 30-60%-kal olcsóbbak az átlagos Ft/m2 árak. Ez a jelenség nem minden esetben érvényesül, a téglalakások átlagos Ft/m2 árai például a szekszárdi árszinthez képest 14%-kal magasabbak.

2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest idén már nem volt megfigyelhető ilyen mértékű száguldás, az emelkedés mindössze 7,5%-os volt. Veszprém megyében az országos szinthez képest nagyobb – 13%-os -, Pápán pedig kisebb mértékű – 1,2%-os - volt a lakóingatlanok átlagárainak változása. A trendhez a lakáspiacra jellemző ciklikusság társult, míg a tavaszi és nyári hónapokban jelentősebb volt a bővülés, addig az ősz beköszöntével egy visszaesés jelentkezett, év végére pedig újabb növekedés érvényesült.

Az idei évben kiadott építési engedélyek jelentős része 2017-ben kerül kivitelezésre, az elemzések szerint a harmadik negyedévben lehet számítani a kínálat dinamikus bővülésére. A tendenciával párhuzamosan az árak stagnálása várható az újlakás piacon, kérdés azonban, hogy a használt építésű társaik árait lenyomják-e.

Lista kép - veol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.