Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 10. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

A tudósok felfedezték, hogy néhány európai házi egér az idők folyamán a legerősebb mérgekkel szemben is ellenállóvá vált.

 A kísérletek során ráadásul az is kiderült, hogy ez a tulajdonság immár néhány generáció alatt is kifejlődik a rágcsálókban.

A kutatók szerint a spanyol és német házi egerek kereszteződtek azzal az algériai fajjal, amelyből több mint 1 millió évvel ezelőtt az európai rágcsálók kifejlődtek. A mérgekkel szembeni immunitás az utódoknál alakult ki, és a további szaporulat egyedei azonnal örökölték - a tudósok szerint ez ijesztő, mivel ezt a fajta géntranszfert eddig csak növényekben és baktériumokban figyelték meg - írja a BBC.

A szakemberek most attól tartanak, hogy az egerek hamarosan minden létező méregnek és permetszernek ellenállnak majd, ami miatt gyorsan elszaporodhatnak a kontinensen. Ráadásul külön problémát jelent, hogy a két faj kereszteződéséből egy új faj jött létre, amelynek a tulajdonságai még ismeretlenek a tudósok előtt.

A tanulmány során megfigyeltük, hogy két olyan faj kereszteződött, amelyek 1,5-3 millió éve külön fejlődési útra léptek. Annak ellenére azonban, hogy az utódaik nagy része steril, van néhány olyan egyed, amely képes tovább szaporodni - ezek azok, amelyek immúnisak a mérgekre - mondta Michael Kohn professzor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.