Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az EU átlaga alatti a magyar munkanélküliség

Az EU átlaga alatti a magyar munkanélküliség

A magyarországi munkanélküliségi ráta márciusban is uniós átlag alatt maradt. Mindössze 7,4 százalékot érte el, miközben ez az eurózónában átlagosan 11,3 százalék, az egész unióban pedig átlagosan 9,8 százalék volt.

Közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Eurostat (az unió statisztikai hivatala) legfrissebb, szezonálisan kiigazított adataira hivatkozva.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, az Eurostat csütörtöki tájékoztatása alapján Magyarországon 2014 márciusa és 2015 márciusa között 0,5 százalékponttal, 7,9 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség. Az ország ezzel olyan régi uniós országokat előz meg, mint Svédország (7,9 százalék), Belgium (8,5 százalék), Finnország (9 százalék) és Franciaország (10,2 százalék), miközben öt tagállamban nőtt is a munkanélküliség szintje az elmúlt egy év alatt.

Az NGM felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy a magyar fiatalok munkanélkülisége (19,2 százalék) is kedvezőbb az európai átlagnál (20,9 százalék). Görögországban és Spanyolországban 50,1 százalékos, Horvátországban 45,5 százalékos, Olaszországban pedig 43,1 százalékos ifjúsági munkanélküliséget mért az Eurostat.

Magyarországot a korábbi években még az EU sereghajtói között tartották számon, mára azonban ezen a területen is jelentős javulás történt - hangsúlyozza a tárca, nagy eredménynek nevezve, hogy a munkanélküliség csökkenése döntő részben a versenyszféra bővülésének köszönhető.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában az adatokat úgy kommentálta, hogy azok alapján elképzelhetőnek tartja a 7 százalék alatti munkanélküliséget is az idén.

'Ha a mezőgazdaság is jó évet zár, akkor akár a 7 százalék alá is bekukkanthatunk valamikor az év közepe-vége felé. Én azt gondolom, a tendencia jó, persze a teendő még nagyon sok' - mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt