Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 03. 08:35, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az erőszaktól szenvedő nőkért táncolnak világszerte február 14-én

Az erőszaktól szenvedő nőkért táncolnak világszerte február 14-én

A One Billion Rising elnevezésű világkampány keretében február 14-én számos nőszervezet, egyesület és a hozzájuk csatlakozók világszerte óriási közös tánc keretében fejezik ki tiltakozásukat és felháborodásukat a nők elleni erőszak miatt. Magyarországon számos nagyvárosban és a fővárosban is megrendezik az eseményt.

Az egész világon átívelő programot Eve Ensler írónő, a Vagina monológok című mű szerzője indította útjára. A szerző arra kéri a bántalmazott nőket és a velük együtt érzőket, hogy lázadjanak fel és az összefogás és tiltakozás jeleként táncoljanak az erőszak megszüntetéséért - fogalmaz a One Billion Rising Budapest közleménye.
Magyarországon a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek szervezésében és részvételével valósul meg a One Billion Rising Budapest esemény, amelyhez. Többek közt Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész és Kepes András újságíró videóban fogalmazták meg az eseményt támogató üzeneteiket.
A szervezők arra kérnek mindenkit, aki egyetért a program célkitűzésével, csatlakozzon a tánchoz, amelyet Budapesten február 14-én 15 órakor tartanak a Mammut 2 Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén, vagy csatlakozzon a pécsi, veszprémi, edelényi, zalaszentgróti vagy gödöllői programhoz. A tánchoz a szervezők előzetesen próbákat tartanak, amelyek időpontjai az esemény Facebook-oldalán lesznek elérhetők az egyéb tudnivalók mellett (https://www.facebook.com/pages/Onebillionrising-Budapest/386519391435246?ref=ts&fref=ts).
Akik nem tudnak részt venni a központi rendezvények valamelyikén, bárhol táncolhatnak: utcán, munkahelyen, iskolában vagy villamoson. Táncukról készítsenek videót és küldjék el az esemény Facebook-oldalára - kérték a szervezők.
Egyúttal felszólították a magyar kormányt, hogy az állam felelősségét elismerve Magyarország csatlakozzon a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló isztambuli egyezményhez.

Címkék: Színes-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során