Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Június 18. 15:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Az elmúlt évek alatt szinte megduplázódtak a pápai ingatlanárak

Az elmúlt évek alatt szinte megduplázódtak a pápai ingatlanárak

Városunkban az elmúlt öt évben igen változatosan alakult az ingatlanok átlagára.

A 2016-2018-as évekre még az óvatos áremelkedés volt jellemző, majd 2019-től egy hirtelenszerű árugrást követően nagyobb mértékű növekedés jelent meg a piaci árakban. 2020-ban így már szinte duplájukra emelkedtek az átlagos négyzetméter árak a 2016-os árfekvésekhez képest.

A vizsgált évek során végig a téglalakások voltak a legdrágábbak, így a családi házak folyamatosan olcsóbbak voltak, hol kisebb, hol nagyobb arányban.

Ez történt a téglalakásokkal

2016 májusában még átlagosan 143 ezer forintos négyzetméter áron kínálták a Pápán eladó téglaépítésű lakásokat. Az ezt követő két évben csak mérsékelt növekedés volt érzékelhető az ingatlanpiacon, ezt támasztja alá az is, hogy 2017 májusában az átlagár 145 ezer forintra, 2018-ban pedig 152 ezer forintra volt tehető.

A 2019-es év már nagyobb meglepetést tartogatott az árak tekintetében, hiszen ennek az évnek a májusában már majdnem 100 ezer forinttal drágábban kínálták az eladó téglalakásokat négyzetméterenként, így elérve a 250 ezer Ft/m2-es átlagos árfekvést. Ekkora mértékű emelkedés már nem volt látható 2019 és 2020 között, azonban a növekedés mértéke még így is majdnem elérte a 40 ezer forintot, amely a 2016-2018-as árváltozásokhoz képest még mindig jóval jelentősebb súlyú volt. Így már az idei év májusában az átlagárak elérték a 287 ezer Ft/m2-t.

A családi házaknál is hasonló a tendencia

Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból kiderült még az is, hogy a családi házak tekintetében szintén megfigyelhető egy hasonló árváltozás. 2016 májusában a családi házak átlagára 135 ezer Ft/m2-re volt tehető. Az ezt követő évben egy minimális növekedést követően ez az összeg csupán 137 ezer forintra emelkedett. A 2018-as évben az átlagos kínálati árak már meghaladták a 140 ezer forintot, azonban ez a változás még szintén nem volt jelentős áremelkedés.
2019-re ennél az ingatlantípusnál is megfigyelhető volt egy nagyobb mértékű átalakulás, hiszen ekkorra az árak már meghaladták a 200 ezer forintot is. Az ezt követő évre majdnem 40 ezer forintos növekedést könyvelhetett el a pápai ingatlanpiac, hiszen idén májusban az átlagárak elérték már a 241 ezer forintot.

Milyen változásra számíthatunk az idei év további hónapjaiban?

A GKI nemrégiben megjelent felméréséből kiderül, hogy a következő egy évben, a nyugati országrészben 6-7 százalék körüli, a fővárosunkban átlagosan 9-10 százalék körüli, a keleti régióban pedig 12-13 százalékos áresés is valószínűsíthető. Az új építésű lakások esetében pedig nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5 százalék körüli áresés várható.
A felmérésből kiderült még az is, hogy számottevő többségbe kerültek az értékesítési árak csökkenésére számító piaci szereplők, stabil árakra a megkérdezettek mintegy 24 százaléka számít csak, míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem. Nyugat-Magyarországon a legtöbb lakástípusnál enyhén, Kelet-Magyarországon viszont minden vizsgált szegmensben rosszabbak lettek a kilátások a kereslet szempontjából.

A fotó illusztráció (ingatlanpapa.hu)

Címkék: ingatlan, statisztika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék