Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2011. December 08. 07:28, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az életmód áll a rákos esetek 40 százaléka mögött

Az életmód áll a rákos esetek 40 százaléka mögött

Az Egyesült Királyságban nemrégiben végeztek el egy felmérést, amelynek eredménye szerint a rákos esetek közel fele megelőzhető lenne, ha az emberek áttérnének az egészséges életmódra.

A legkárosabb szokások közé sorolták a szakemberek a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a helytelen táplálkozást.

A szerzők állítása szerint elemzésük az eddigi legátfogóbb a témában, amely bebizonyítja, hogy a rákos esetek közel fele nem fogható a génekre vagy a balszerencsére. Az adatokból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a bűnös a helytelen életmód - írja a British Journal of Cancer.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb károkat a dohányzás okozza, amely a férfiak esetében a rákos megbetegedések 23 százalékáért, a nők esetében pedig 15,6 százalékáért felelős. A dobogó második helyén áll a helytelen táplálkozás, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek hiánya az étrendben.

A nők esetében a túlsúly is igen előkelő helyen szerepel a daganatos betegségek kiváltó okának képzeletbeli ranglistáján, a férfiaknál pedig az italozás okozhat végzetes elváltozásokat. Az orvosok hangsúlyozzák: az életmód által kiváltott rákos esetek mind megelőzhetőek lennének, ezért érdemes elgondolkodni az egészséges életmódra való áttérésen.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.