Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2011. December 08. 07:28, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az életmód áll a rákos esetek 40 százaléka mögött

Az életmód áll a rákos esetek 40 százaléka mögött

Az Egyesült Királyságban nemrégiben végeztek el egy felmérést, amelynek eredménye szerint a rákos esetek közel fele megelőzhető lenne, ha az emberek áttérnének az egészséges életmódra.

A legkárosabb szokások közé sorolták a szakemberek a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a helytelen táplálkozást.

A szerzők állítása szerint elemzésük az eddigi legátfogóbb a témában, amely bebizonyítja, hogy a rákos esetek közel fele nem fogható a génekre vagy a balszerencsére. Az adatokból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a bűnös a helytelen életmód - írja a British Journal of Cancer.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb károkat a dohányzás okozza, amely a férfiak esetében a rákos megbetegedések 23 százalékáért, a nők esetében pedig 15,6 százalékáért felelős. A dobogó második helyén áll a helytelen táplálkozás, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek hiánya az étrendben.

A nők esetében a túlsúly is igen előkelő helyen szerepel a daganatos betegségek kiváltó okának képzeletbeli ranglistáján, a férfiaknál pedig az italozás okozhat végzetes elváltozásokat. Az orvosok hangsúlyozzák: az életmód által kiváltott rákos esetek mind megelőzhetőek lennének, ezért érdemes elgondolkodni az egészséges életmódra való áttérésen.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.