Hírek
2017. Február 22. 16:36, szerda |
Életmód
Forrás: mti
Az élelmiszertermelésünk egyötöde a kukában köt ki
A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy az emberek a szükségesnél többet fogyasztanak, és mert az élelmiszerek egy része a szemétbe kerül, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek, miközben a megvásárolt élelmiszerek majdnem kilenc százalékát hagyják megromlani, vagy kidobják - derítette ki az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amely a globális élelmezési rendszer tíz szakaszát, köztük az élelmiszertermelést és -fogyasztást tanulmányozta, hogy számszerűsítsék a károkat.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy jóval több élelmiszer vész kárba a rendszerben, mint korábban feltételezték.
A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására - állapították meg az Agricultural Systems folyóiratban közzétett tanulmányukban.
Csupán a rendszer ezen stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti - írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.
Ezen kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.
A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél.
Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése. Eddig nem tudtuk, miként hat a rendszerre a túlfogyasztás, amely nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros - idézte Peter Alexandert, az Edinburghi Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 11. 07:50, péntek | Életmód
Szerbiai orvosok szerint a NATO légicsapásainak következményeként sok a rákos megbetegedés az országban
A Jugoszlávia elleni 1999-es NATO-légicsapások következtében az utóbbi 25 évben jelentősen megnőtt a rákos megbetegedések száma - állítják szerbiai orvosok.
2025. Április 11. 07:48, péntek | Életmód
Kiterjesztik a kistelepülési kocsmák támogatási programját
A pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett a kormány által a falusi kiskocsmák számára meghirdetett, 3 millió forintos támogatási programra;
2025. Április 11. 07:47, péntek | Életmód
Hét új látványossággal gazdagodik a Mini Magyarország makettpark Szarvason
Hét új látványossággal gazdagodik a szarvasi Mini Magyarország makettpark húsvétkor - közölte a turisztikai létesítmény csütörtökön közleményben az MTI-vel.
2025. Április 10. 07:10, csütörtök | Életmód
Rákellenes nap - A fiatalabb nők körében emelkedett a daganatos megbetegedések száma
A Magyar Rákellenes Liga neves szakemberek előadásaival várja az érdeklődőket, és kifejezetten a fiatal nők körében megnövekedett esetszámra is fel kívánja hívni a figyelmet a rákellenes napon.