Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 20. 18:04, szombat | Belföld
Forrás: mti

Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata - Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek - arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét.

A közlemény kitér arra is, hogy hat európai elsőfilmes, köztük Szilágyi Zsófia alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben.

A filmalap az Egy nap gyártását 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

A film a belföldi mozikban novemberben 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során