Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Október 06. 20:08, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az aradi vértanúkra emlékeztek Pápán

Az aradi vértanúkra emlékeztek Pápán

Az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Pápán, a Március 15. téren.

Csukárdi Sándor szavalatát követően Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester, helytörténet-kutató mondott emlékbeszédet. A szónok a magyarok történetét taglalva arról beszélt, hogy elődeink számtalan csatát megvívtak azért, hogy megmaradhassunk a Kárpád-medencében. - Történelmünk során volt hát kit és mit siratni. A csatamezőn elesetteket éppúgy, mint az idők során oly sokszor szétszabdalt hazánkat – fogalmazott Horváth Ferenc hozzátéve, 172 éve ezen a napon a forradalmunkat és szabadságharcunkat vérbe fojtó önkény, az aradi vár sáncában a bosszú és az elrettentés szándékával végezte ki szabadságharcunk tizenkét tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.

A szónok elmondta, a kivégzéseket tudatosan október 6-ára időzítették, mert egy évvel korábban Bécsben ezen a napon akasztotta fel a lázadó tömeg Theodor Latour hadügyminisztert. - A halálos ítélet nem érte váratlanul a vértanúkat, hiszen már a forradalom kezdete óta sejthették, hogy ha nem sikerül kivívni a függetlenséget, akkor véres megtorlásban lesz részük. Azonban az esküjük kötelezte őket, ezért a végsőkig kitartottak a forradalom eszméi mellett – hangzott ez az emlékbeszédben.

Horváth Ferenc szerint a szabadságharc hőseinek gondolkodása a mai kor katonái előtt is példaként szolgál, emellett magánemberként is példásan viselkedtek az utolsó napokban. – A 13 aradi vértanú személye kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét és azt is, hogyan tud egy eszme szolgálatába állni horvát és szerb, német és osztrák, magyar és örmény, egyszerű polgár és gazdag arisztokrata, akik – ahogy Jókai írta – egy zászló alatt, egy haza fiainak vallották magukat. Az aradi vértanúk példamutatása a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat. Az áldozatok nagyszerűsége arra tanít bennünket, hogy ez a nemzet sok mindent eltűrt történelme folyamán, de a rabságot és a szolgaságot nem – zárta gondolatait Horváth Ferenc.

A megemlékezés koszorúzással, majd a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.