Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 23. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Az amerikaiak a felsőfokú végzettségtől várják a boldogulást

Az amerikaiak a felsőfokú végzettségtől várják a boldogulást

A Gallup friss kutatása szerint az amerikaiak többsége szerint a főiskolai vagy egyetemi végzettség elengedhetetlen a jó álláshoz.

A közvélemény-kutató cég és a Lumina Oktatási Alapítvány közös felmérése szerint a megkérdezett nagykorúak 69 százaléka osztja ezt a nézetet.

A kutatásban arra kérték a válaszadókat, hogy egy ötfokú skálán értékeljék, mennyire értenek egyet az állítással: "a felsőfokú végzettség kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember jó álláshoz jusson ebben az országban". A megkérdezettek 69 százaléka teljesen egyetértett vagy inkább egyetértett, 19 százalék egyet is értett meg nem is, miközben a válaszadók 11 százaléka erősen vagy inkább helytelenítette az állítást.

A májusban készült, és augusztus 18-án publikált felmérés megállapításaival egybecsengenek a Gallup napi szintű adatsorai a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokról. Ezek szerint az Egyesült Államokban sokkal jobb esélye van a munkaerőpiacon azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A diplomások körében a munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság is messze elmarad az országos átlagtól. Miközben a teljes felnőtt népesség körében a munkanélküliség átlagosan 6 százalékos volt 2011 januárjától július végéig, az alulfoglalkoztatottak aránya pedig 19 százalék, addig a felsőfokú végzettséget szerzettek körében csupán 5, illetve 9 százalék körül alakult ez az érték.

A felsőoktatás, továbbtanulás megítélése is inkább a gazdasági szükségszerűségeket tükrözi. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a továbbtanulás legfontosabb indoka a jobb pénzkereseti lehetőség, 33 százalékuk szerint pedig a jobb állások megszerzésének reménye. A széleskörű műveltséget, a tájékozottságot és a kritikai gondolkodást csupán a válaszadók 5,3, illetve 1 százaléka nevezte meg legfontosabb indokként.

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére