Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2016. Szeptember 21. 07:24, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai elnök konferenciát szervezett a menekültválságról

Az amerikai elnök konferenciát szervezett a menekültválságról

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésével párhuzamosan külön konferenciát szervezett a menekültválságról New Yorkban, és bejelentette,

ötven ország ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről.

Egy nappal az ENSZ-ben megtartott nemzetközi menekültkonferenciát követően Obama újabb menekültkonferenciát rendezett Vezetők csúcsértekezlete címmel, és társ-házigazdaként külön meghívta Kanada, Svédország, Németország, Mexikó és Etiópia képviselőit.

Valamennyi ország a legmagasabb szinten képviseltette magát, Angela Merkel német kancellár azonban az utolsó pillanatban - feltételezhetően a berlini választások számára és pártja számára kedvezőtlen eredményei miatt - lemondta részvételét.

A konferencián az amerikai elnök bejelentette: ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából. Kanada és Németország például a tavalyihoz képest megduplázza a befogadandó menekültek számát.

"Eposzi léptékű válsággal nézünk szembe" - fogalmazott Obama, és leszögezte, hogy több mint 65 millió embernek kellett elhagynia otthonát, többen menekülnek, mint a második világháború óta bármikor. A 65 millió menekült közül 21 milliónyinak a hazáját is el kellett hagynia - tette hozzá az elnök.

"Nem csukhatjuk be a szemünket, és nem fordíthatunk hátat, nem csaphatjuk be az ajtót e családok előtt, mert ezzel legalapvetőbb értékeinket árulnánk el" - figyelmeztetett Barack Obama.

Az elnök külön köszönetet mondott Mexikónak, amely a közép-amerikai országokból fogad be nagyszámú menekültet, valamint Svédországnak, Kanadának és Németországnak. Obama külön megemlítette - a konferencián egyébként felszólaló - Justin Trudeau kanadai kormányfő, illetve Angela Merkel német kancellár nevét is, mint akik rendkívüli támogatást nyújtanak a menekülőknek.

Barack Obama bejelentette: a menekülőknek segítséget ígérő több mint ötven nemzet az idén több mint 4,5 milliárd dollárral emelte meg a humanitárius célokra nyújtott anyagi segítséget. Ezt a pénzt élelmiszerre, gyógyszerre, ruhákra és menedékhelyek létesítésére költik.

Obama megígérte: a Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel, hogy a befogadó szegényebb országoknak segítsenek a menekültek integrálásában. Ezzel összefüggésben Törökországot, Jordániát, Csádot és Thaiföldet említette, mint segítendő befogadó államokat.
Az elnök kedd délelőtt, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében is kitért a menekültválságra, és még több menekült befogadására buzdította a világ - elsősorban gazdagabb - országait.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés