Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2013. Július 26. 08:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az altiszti kart is megerősíti a Magyar Honvédség

Az altiszti kart is megerősíti a Magyar Honvédség

A változó harcmodor és az új típusú kihívások indokolják, hogy a Magyar Honvédség megerősítse altiszti karát - mondta az MTI-nek Kriston István, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa.

Ennek nyomán idén második alkalommal avatnak ünnepélyes keretek között altiszteket, ezúttal szombaton Székesfehérváron.
Az altisztek legmagasabb szintű elöljárója elmondta: a tisztek és altisztek között az egyik legalapvetőbb különbség, hogy a tiszteknél alapkövetelmény a legalább főiskolai szintű diploma és a középfokú nyelvvizsga. Ezzel szemben az altiszteknél alapfokú nyelvvizsga és érettségi, illetve megfelelő szakmai végzettség szükséges.
A szolgálati szabályzat értelmében a tisztek az irányítók, a tervezők, míg az altisztek végrehajtatják és végrehajtatják a feladatokat. A főtörzszászlós úgy fogalmazott: az altiszti kar "a Magyar Honvédség gerince", ők biztosítják a mindennapi feladatok elvégzését.
A honvédségnél mintegy 7500 altiszt van. Szombaton Székesfehérváron további katonákat avatnak ünnepélyes keretek között altisztté. Csak ebben az évben majdnem 100 altiszttel nő az állomány - mondta a törzszászlós, megjegyezve, hogy egyre több a nő közöttük. Az állomány megbecsültségének emelése érdekében a hagyományok felelevenítésén és új altiszti tradíciók teremtésén is dolgoznak. Idén például már másodszor lesz az altisztek ünnepnapjának tekinthető november 15-én altiszti gálaestet.
Kriston István felidézte, az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején az altisztek feladata még csak a tisztek által kiadott parancsok végrehajtására koncentrálódott. Manapság viszont az altisztek már nem csak végrehajtók, hanem kisebb alegységek vezetése is feladatuk. A hadseregben alá-fölérendeltségi viszonyok vannak, de ezzel együtt a két állománykategória - tisztek és altisztek - egymás mellett hajtják végre feladataikat, és nemcsak a tiszti, hanem az altiszti pályán is vannak vezetői beosztások.
A magyarországi altisztképzés 1924. november 15-én kezdődött meg a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző Intézetben. Ennek emléket állítva az altisztek központi képzéséért felelős altiszti akadémia 2011-ben ugyancsak november 15-én kezdte meg működését. Ugyanabban az évben lett a hivatalos megnevezésük ismét altiszt a tiszthelyetteseknek.
A vezénylő zászlós kifejtette: az új típusú altisztképzés három pilléren nyugszik. A civil életből érkezett érettségizett, alapfokú angol nyelvvizsgát tett fiatalok kétéves képzés után OKJ- végzettséggel együtt válhatnak altisztté. Egy másik mód, hogy a honvédség legénységi állományából a 4-10 év szolgálati idővel rendelkező, alakulatuknál jól teljesítő katonákat küldik altiszti tanfolyamra. A harmadik lehetőség szerint a munkaerőpiacról olyan szakembereket toboroznak, amilyeneket a honvédségnél nem képeznek, így például informatikusokat.

Címkék: belföld, honvédség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 10:01, kedd | Belföld

Százan estek egymásnak Kerepesen, lövések is dördültek

Két család tagjai összeverekedtek Kerepesen: legalább százan \"feszültek egymásnak\", és lövések is dördültek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) kedden a police.hu oldalon.

2022. Május 24. 09:19, kedd | Belföld

Kivégezte apját egy 18 éves fiatal Somogyban

Fejlövéssel végzett apjával egy 18 éves férfi Szulok község külterületén, a feltételezett elkövetőt a Terrorelhárítási Központ közreműködésével Budapesten fogták el

2022. Május 24. 07:00, kedd | Belföld

Őrző-védő cégek vezetői ellen született jogerős ítélet Pécsen

Egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a Pécsi Ítélőtábla öt vádlottal szemben hétfői jogerős határozatában, mert az általuk irányított őrző-védő cégek nem fizették munkavállalóik után az adókat,