Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 16. 13:36, hétfő | PR
Forrás: (x)

Az 5 leggyakoribb adatközpont tervezési hiba

Az 5 leggyakoribb adatközpont tervezési hiba

Az adatközpont tervezése egy igen összetett és bonyolult folyamat, aminek során számos hiba felütheti a fejét, ha nem járunk el körültekintően.

Íme 5 gyakori tervezési hiba, amelyekre mindenképp figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy az adatközpontok az elvárásoknak megfelelően tudjanak üzemelni.

Rossz méretezés és a kapacitás alulbecslése

Adatközpont tervezés során gyakran előfordul, hogy a tervezők alulbecsülik az igényelt kapacitást és az infrastruktúra növekedésének előrejelzéseit. Ennek eredményeként a létesítmény könnyen túlterhelődhet üzemelésekor, ami kritikus teljesítményvesztéshez, meghibásodásokhoz és akár leálláshoz is vezethet. A megfelelő méretezés és kapacitás felmérés ezért elengedhetetlen a folyamatos működés és a jövőbeli bővítési lehetőségek biztosításához.

Hűtési problémák

Az adatközpontokban található eszközök és berendezések intenzív hőtermelők, ami gyakran okoz meghibásodást, ha nincs megfelelő klimatizálás a helyiségben. A hűtési rendszer rossz hatékonysága miatt a túlmelegedés a szerverek instabilitását okozhatja. Az alkalmazott klímamegoldások alapos tervezése és a megfelelő hőelvezetés kulcsfontosságú egy megbízható és hosszú élettartamú adatközpont meglétéhez.

Energiahatékonyság hiánya

Az energiahatékonyság elhanyagolása súlyos következményekkel járhat az adatközpontokban. Az elavult tápegységek és a nem optimális hűtési rendszerek nem csak növelik az üzemeltetési költségeket, hanem környezet számára is terhelést jelentenek. Az energiahatékonyság fokozása érdekében a tervezés során az ideális felszereléseket és megoldásokat kell alkalmazni, például hatékony tápegységeket, innovatív hővisszanyerési technológiákat és automatizált energiakezelést.

Biztonsági hiányosságok

Az adatközpontok érzékeny és kritikus adatokat tárolnak és kezelnek, ezért a biztonság kiemelt fontosságú. A tervezés során gyakran előfordul, hogy a fizikai intézkedések (például a hozzáférési ellenőrzések, video megfigyelés) rosszak vagy hiányoznak, aminek köszönhetően hiányzik a potenciális kiberbiztonság. Szakszerű tervezés és modern védelmi intézkedések bevezetése esetén azonban az adatok és az infrastruktúra megfelelő védelemben részesülhet.

Nem megfelelő szolgáltatási redundancia

Ezen IT infrastruktúráknak esetében sajnos gyakran előfordul, hogy a rendszerben nem megfelelő a redundancia szintje, és a kritikus komponensek, például az áramforrások vagy a hálózati összeköttetések nem duplikáltak. Amennyiben egy ilyen rendszer elem meghibásodik, az egész adatközpont veszélybe kerülhet. A megfelelő szintű redundancia bevezetése és a kritikus elemek felesleges másolatának biztosítása segít minimalizálni a kieséseket, meghibásodásokat, ezáltal pedig a nem kívánt leállásokat.

Az adatközpont tervezésekor elengedhetetlen, hogy a méretezés, a hűtés, az energiahatékonyság, a biztonság és a redundancia kérdéseit alaposan megfontolják. Az ilyen hibák elkerülése és a legjobb gyakorlatok alkalmazása hozzájárul egy megbízható és hatékony adatközpont működtetéséhez, amely pozitívan befolyásolja egy vállalkozás üzleti sikereit és a felhasználói elégedettséget.

Tipp: hazai viszonylatban a Reynolds Kft. több, mint 20 év adatközpont tervezési tapasztalattal rendelkezik. Csapatukra a tanácsadástól kezdve a tervezésen és kivitelezésen át egészen a karbantartásig számíthat.

Címkék: adatközpont

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját