Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Január 05. 07:45, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülnek a városbarátok

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülnek a városbarátok

Az "Elsősorban pápai" Városbarát Egylet 2018/19-ben 1848/49 forradalmának és szabadságharcának 170. évfordulója jegyében kíván munkálkodni.

A 2016/17-es évben zajlott Kossuth-Emlékprojekttel mindvégig erre hangolódtak, mindvégig erre készültek elő.

A 2018. január 4-én tartott évnyitó ankétjukon és tájékoztatójukon 2018/19-es terveiket-teendőiket fixálták és ismertették. A 2018/19-es '48/49-es évfordulókra mottót is választottak: „Az idők műhelyeiben életek érlelődnek biológiai és szellemi folyamatokká. Senki sem értheti meg önmagát, senki sem foghatja föl a más életét a múlt értése nélkül!” (Kövy Zsolt)

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) az elmúlt egy esztendőn át zajlott (2016 őszétől 2017 őszéig, a 2018/19-es emlékévet előkészítendő) Kossuth-Emlékprojektje lezajlása után is szívvel-lélekkel vállalja a pápai és Pápa környéki negyvennyolcas és kossuthi emlékek és hagyományok ápolását, az ezekre való figyelemfölhívást. A 2017 szeptemberi, Kossuth-Emlékprojekti záróeseményen, a városházi Kossuth-emlékünnepélyen is elmondták, hogy az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) az országos Kossuth Szövetség Pápa és környéke csoportjaként is működni fog az elkövetkezendőekben, s így, ekként készül az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára, amit különösen fontos évfordulónak-emlékévnek tartanak!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) úgynevezett '48-as "Emlékpontokat" állított össze az elmúlt egy esztendő alatt lezajlott Kossuth-Emlékprojektje során fölkeresett pápai - Pápa környéki emlékjelek-emlékhelyek figyelembevételével. 15 pontban tüntették föl a pápai-Pápa környéki '48-as Emlékpontokat a most közreadott kis naptárukon. Megítélésük szerint ezek azok a fontosabb helyek-emlékjelek, amelyeket 2018/2019-ben fölkeresésre-megismerésre, gondozásra ajánlanak a helybeli és környékbeli honfitársaiknak, felnőtteknek és diákoknak egyaránt! Föl kívánják hívni a figyelmet ezekre az Emlékpontokra, s buzdítják a '48 emléke iránt érdeklődéssel, tisztelettel viseltetőket, hogy a 170. évforduló jegyében látogassanak el ezen pápai-Pápa környéki helyekre a fiatalokkal, s beszéljenek róluk nekik, hiszen a jövendőben majd az ő feladatuk lesz felnövekedve mindezen pápai-Pápa környéki "Emlékpontok" fenntartása, ápolása, gondozása, – hogy mindezek az eljövendő utókor számára is megmaradjanak és fennmaradjanak!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) a 170. március idusára pár oldalas rejtvényfüzetet ad közre a föltüntetett '48-as "Emlékpontok" alapján, mely elérhető lesz 2018 február elejétől a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, illetve az EpVE közösségi oldalán. A helyes beküldők közül sorsolással öt szerencsés nyertest emléklappal, emlékplakettel, könyvajándékkal kívánnak majd jutalmazni.

Pápa városa 2018-ban Jókai-emlékévet ül. 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa város díszpolgárává. Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet úgy véli, hogy a tavaly az Egylet által megvalósított Kossuth-Emlékprojekt után – Kossuth Lajos Pápa város díszpolgárává választásának 130. évfordulója után – ez méltó!

De az Egylet szerint 2018-ban nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra is, hogy idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s Jókai Petőfitől elválaszthatatlan! Nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról – a pápai ősi „skóla” falai közül – indult, Pápán irodalmárokká érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyiségei, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindkettőjük 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt!

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján, Pápán tehát helyes a Pápáról indult márciusi ifjak két vezető férfiújáról megemlékezni; a 2018-as emlékesztendőben az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet fontosnak érzi Petőfit – akiből Pápán lett ugyebár Petőfi! –, a 170 éve kitört forradalom jelképének pápai jelentőségeire külön is fölhívni a figyelmet. Ezért választott az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet 2018/19-es programsorozatának egy Petőfit mintázó logót. Jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra kell majd készülni, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már minden reménnyel a pápai Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként fog működni.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet két éve, 2016-ban Illyés Gyula író jogutódaitól engedélyt kapott arra, hogy a nagy író Petőfi Sándor életéről szóló kötetének pápai részletét egy különnyomatban megjelentesse Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából. Ezt 2016-ban 175 példányban az Egylet megjelentette, közreadta, minden pápai iskola könyvtárának juttatott belőle. Idén az Egylet szeretné Kerecsényi Zoltán tíz esztendővel ezelőtt, 2008-ban megjelent Pápai Petőfi Zsebkönyvének egy rövidített változatát megjelentetni szintén Petőfi Pápán címmel, tényleg egy kis pár oldalas füzetként, hogy azt szintén a diákok számára közre lehessen adni. Továbbá 2018 március idusára pápai bélyeg- és képeslapgyűjtőkkel közösen szeretnének egy kis kamarakiállítást is összeállítani Petőfi és Jókai kapcsán. Tehát az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatának érzi a pápai Petőfi-kultusz gondozását is!

Pár hét óta a pápai Városgondnokság jóvoltából igen szépen megújult a Március 15. téri Petőfi és Jókai mellszobor; az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet szeretné fölvetni, javasolni az Önkormányzat felé, hogy idén, a pápai kastély előtt 45 éve, 1973 óta magasodó, Somogyi József-féle Petőfi-szobrot is érdemes lenne hasonlóan megújítani-megtisztíttatni, mint a Március 15. téri szobrot, s a 2018-ban éppen 40 éve, 1978-ban felavatott Szervátiusz-féle Jókai kő-emlékoszlopot is meg kellene tisztíttatnia a városnak. Illetve jó volna a Somogyi-féle egész alakos Petőfi-szobrot egy „PETŐFI” - fölirattal is ellátni, de hasonlóan kellene „KOSSUTH” - fölirattal ellátni az áruház melletti Kossuth-szobrot is. Az EpVE-önkéntesei szerint nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré; s ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet a Kossuth Szövetség csoportjaként – lezajlott Kossuth-Emlékprojektje nyomán – 2017 év végén külön felhívást adott közre, melyben buzdította a pápai járás községeit az előttünk álló 2018/19-es emlékévek méltó megünneplésére, a környék falvaiban föllelhető negyvennyolcas síremlékek, emlékművek méltó megújítására, gondozására, valamint lehetőség szerint újabb emlékhelyek-emlékjelek létesítésére.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) a 2018/19-es emlékévben vállalja, hogy önkéntesei révén az érdeklődő iskolás osztályoknak – akik ezt előzetesen igénylik – a pápai temetőkertekben nyugvó '48-asok nyugvóhelyeinek fölkeresése-megismerése céljából előre egyeztetett időpontban, séták keretében ismertetést nyújt.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) 2018-as-tervei szerint:

2018. januárjában Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójára, 190 éves születési évfordulóján a Pápa melletti ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel Vilmos-huszárra, a 210 esztendeje született Vajda Péterre, a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra szeretnének főhajtásokkal emlékezni és emlékeztetni a pápai kastély előtti Petőfi-szobornál, a Vajda lakótelepi emléktáblánál, valamint a vanyolai szülőháznál.

2018. február elején lesz 65 esztendeje, hogy elhunyt Somogyváry Gyula pápai származású író, költő, A pirossapkás kislány című, pápai és reformkori vonatkozású regény szerzője. Az évfordulók jegyében, az említett napon egy rendhagyó irodalmi negyedórával szeretnének a méltatlanul elfeledett szerzőre emlékezni és emlékeztetni a városbarátok; a városi könyvtárban egy Somogyváry-emléksarok kialakítását is tervezik.

2018. március 15-e előestéjén, a 170. évforduló tiszteletére 170 perces felolvasóestet szeretnének rendezni a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, melyre előre regisztráltan lehet majd a vállalkozó szelleműeknek jelentkezni '48-as vonatkozású irodalmi szövegek, versek fölolvasására. A tervek szerint minden megjelent emléklapot kap, illetve ekkor kerülnek jutalmazásra a meghirdetett rejtvény nyertesei.

2018. március 15-én, az ünnepnapon, a városi központi megemlékezésen való megjelenésen túl, az ünnep reggelén, az Alsóvárosi és Kálvária temetőkben az egykori „veterán” '48-as városvezetők, képviselők sírjaihoz kívánják hívni-várni az EpVE önkéntesei a város vezetőit és képviselőit közös virágelhelyezésre és mécsesgyújtásra.

2018. március végén, Kossuth Lajos halálának emléknapján Pápán, az áruház melletti Kossuth-szoborhoz, a Tansütő falán álló Kossuth-emléktáblához, az ihászi, a gecsei, a nagydémi, a bakonytamási Kossuth-domborművekhez, valamint a Bakonyság-csárdapusztai Kossuth-kápolna emléktáblájához koszorúelhelyező „emlék-zarándoklatot” szeretnének szervezni, mely a végső állomáson, a bakonytamási Kossuth-Csárdában teadélutánnal, zsíroskenyerezéssel és Kossuth-kiflizéssel ( mert Kossuth is szerette mindkettőt :) ) zárulna.

2018. május végén lesz 205 esztendeje, hogy megszületett Kmety György honvédtábornok-hadtestparancsnok, az ihászi csata hadvezére. Az évforduló alkalmából marcaltői emléktáblája előtt szeretne tartani megemlékezést az EpVE.

2018. június végén lesz 190 esztendeje, hogy világra jött Szladik János '48-as honvéd tűzmester, egykori pápai postamester, elismert pápai polgár, nagy szívű és bőkezű karitatív adományozó. Tiszteletére rövid főhajtással kíván emlékezni az EpVE a Kálvária-temetőben. 2018. augusztus végén lesz 170 esztendeje, hogy elhunyt Szente János, a Dráva-vonal védelmében küzdött '48-as nemzetőr őrmester. Tiszteletére szintén koszorút terveznek vinni a Kálvária-temetőbe.

2018. október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon, a korábbi évek hagyományaihoz híven, a pápai Batthyány utca – Fapiac tér találkozásánál álló Batthyány Lajos-emléktáblánál emlékezik mécsesgyújtással az EpVE.

2018. október 17-én lesz 215 esztendeje, hogy megszületett Deák Ferenc, az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, „a haza bölcse”, az egykori pápai diák. Az emléknapon Deák-emléksétára szeretnék hívni az érdeklődőket az EpVE önkéntesei, koszorút szeretnének vinni a Türr Gimnáziumi emlékhelyekre és a Korona utcai emléktáblához. A Deák Ferenc utcára egy kis rövid életrajzi információkkal ellátott, az utcanévtáblát kiegészítő fémtáblácskát (hasonlót pl. mint a Mándi, a Szladik, a Kmety utcákban is áll) szeretnének javasolni az Önkormányzat felé felállításra.

AJÁNLOTT PÁPAI – PÁPA KÖRNYÉKI '48-AS EMLÉKPONTOK:

1. Bakonytamási: Kossuth-csárda, Kossuth Lajos emlékdomborműve és Kossuth eredeti fotója a csárda épületében, '48/49-es síremlékek -Tatay Sámuel evangélikus lelkész, '48-as nemzetőr, Németh Imre önkéntes serdülőkorú honvéd, M. Vági Márton honvéd síremléke - a község temetőkertjében

2. Bakonyság-Csárdapuszta: Kossuth-kápolna, Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia 1841-es házasság-megáldásának helyszíne, emléktáblája a kápolna falán

3. Békás, Békássy-Hollán kápolna a temetőben: Békássy Imre '48-as országgyűlési követ és fia, Békássy Gyula önkéntes közhonvéd és Hollán Ernő honvéd ezredes síremléke

4. Dáka: Az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos és leánya, a falu jótevője, Batthyány Ilona emléktáblája az idősek otthonának falán, az egykori Batthyány-kastélyon, Batthyány emlékszoba a kastély épületében, Batthyány-emlékoszlop a Millenniumi Emlékparkban

5. Ganna: Táncsics Mihály emlékszobra, '48-as emlékmű a Kerektemplomot körülvevő parkban, gróf Esterházy Pál honvédezredes, Klapka György dandárparancsnokának nyugvóhelye a Kerektemplom mauzóleumában

6. Gecse: Eberhardt Károly '48-as honvéd őrnagy, nyug. olasz kir. tábornok, Kossuth barátja nyugvóhelye a község temetőkertjében, Kossuth Lajos emléktáblája a Kossuth utca 46. sz. épületen

7. Ihász: Az egyetlen Veszprém megyei csata, az 1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott ütközet emlékhelye, emlékoszlop, illetve Pap Gábor egykori '48-as honvéd, költő, református dunántúli ref. püspök, országgyűlési képviselő emlékműve a település központi parkjában, névtelen hős honvéd emlékműve Ihász-puszta északi szélén, a Pápa-Csorna útvonal mellett, Kossuth Lajos emléktáblája a kultúrházon, '48/49-es síremlékek- Stetina Ferenc tiszttartó, Kinder János nemzetőr síremléke - a település temetőkertjében

8. Magyargencs: a Jellasics elleni harcokban is részt vevő, a komáromi vár őrségével együtt küzdő Hertelendy Miklós honvéd huszár ezredes síremléke a település Ó-temetőjében

9. Marcaltő: Kmety György tábornok, az ihászi csata hős hadtestparancsnokának emléktáblája az iskola falán, a legidősebb Veszprém megyei önkéntes nemzetőr: Kugler Ferenc síremléke a település temetőkertjében

10. Nagydém: Ihász Dániel honvédezredes, az itáliai magyar légió parancsnoka, az olasz hadsereg ezredese, Kossuth személyi titkárának emlékoszlopa a község Fő terén, az evangélikus templom kertjében, emléktáblája az evangélikus templomban, Kossuth Lajos emléktáblája a település értéktári épületében

11. Nagygyimót és Pápa közt, az út mentén lévő 1849-es emlékkereszt a levert szabadságküzdelem elesettjei emlékére

12. Nemesszalók: az ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel honvéd-huszár síremléke a község temetőjében, a '48/49-es szalóki honvédek emléktáblája a református templom homlokzatán

13. Pápa: egykori '48/49-es honvédek nyugvóhelyei az Alsóvárosi és a Kálvária temetőben, honvédemlékmű a Március 15. téren, Kossuth Lajos szobra és emléktáblája a Kossuth utcán, Petőfi és Jókai szobra, emléktáblái a város Fő terén, a Március 15. téren, a Gyurátz, Petőfi és Jókai utcában, Orlai-emléktábla a Barát utcai szociális intézetben, Deák emléktáblák a Türr István Gimnáziumban és a Korona utcában, Tarczy és Bocsor emléktáblák a Jókai és Széchenyi utcákban, emlékiállítás a Pápai Református Gyűjteményekben, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emléktáblája a Fapiac tér-Batthyány utca találkozásánál, Batthyány-szobor a mezőgazdasági iskola parkjában, '48/49-es emlékoszlopok a Millenniumi Emlékparkban

14. Ugod: Klapka György tábornok, Komárom hőse márvány emléktáblája a római katolikus plébánia épületében, 1887-ees látogatása emlékére, Lukácsék János honvéd hadnagy, plébános síremléke a település temetőkertjében

15. Vanyola: Vajda Péter reformkori író, költő, tanár, 1848 szellemi előhírnökének emlékháza, emléktáblája a róla elnevezett utcában, mellszobra a nevét viselő iskola épülete előtt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.