Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 06. 17:41, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékeztek Pápán

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékeztek Pápán

Az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján, a Március 15. téren tartottak megemlékezést.

A nemzeti gyásznapon Szabadkai Verita mondott emlékbeszédet. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, hogy ezen a napon hőseinkre emlékezünk. - A magyar és az egyetemes történelem kiemelkedő harcosaira, 1848 szabadsághőseire. Hősökre, akik méltósággal hoztak áldozatot, életüket adták a szabadságért. Nemzetünk nagyjaira emlékezünk, olyan történelmi alakokra, akik katonai tehetségüket, elkötelezettségüket, karrierjük valamennyi eredményét a szabadságharc érdekei alá rendelték. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján, október 6-án Aradon, különös kegyetlenséggel kivégezték a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba - mondta a szónok.

Knezić Károlyt, Nagysándor Józsefet, Damjanich Jánost, Aulich Lajost, Lahner Györgyöt, Poeltenberg Ernőt, Leiningen-Westerburg Károlyt, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Dessewffy Arisztidet, Lázár Vilmost, valamint Pesten ugyanezen a napon Batthyány Lajos miniszterelnököt végezték ki.

- Az aradi vértanúk kultuszának története már a kivégzés napján megkezdődik. Szemtanúk elbeszélése szerint már 1-2 órával a kivégzeseket követően roppant tömegek zarándokoltak arra a helyre, amelyet a zsarnokság golgotává avatott. Az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei ki mertek törni a kor szellemének fogságából, a megújulást választották, megmutatták: amikor összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, akkor csodákra vagyunk képesek. Tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték - fogalmazott Szabadkai Verita hozzátéve, a szabadságharc nem volt hiábavaló küzdelem, a forradalom előtti állapotokat már nem lehetett visszaállítani, a bukás ellenére nemcsak tovább élt a nemzetben, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszmélye.

A megemlékezés az "Emlékük örökké és" című műsorral folytatódott, amelyben az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai működtek közre, majd a rendezvény koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.