Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 07. 16:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Áts Károly lett Az év bortermelője 2012-ben

Áts Károly lett Az év bortermelője 2012-ben

Áts Károlyt, a Royal Tokaji Borászati Zrt. főborászát választotta idén Az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia (MBA).

A tizenhetedik alkalommal odaítélt elismerés jelöltjeire a borakadémia által felkért szakértők, szerveztek tehettek javaslatot, az ő ajánlásaikból állt össze idén is a döntő ötös listája, amelyre a tokaji Áts Károly, a badacsonyi Borbély Tamás, a szekszárdi Dúzsi Tamás, a szigetcsépi Gálné Dignisz Éva és a szekszárdi Heimann Zoltán került fel - közölte a pénteki budapesti díjátadón az MBA elnöke.
Kállai Miklós szavai szerint a komoly hagyományokkal rendelkező elismerést immár a "borászok Kossuth-díjának" tekinti a szakma. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes termelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható - közölte.
Az eredményhirdetés után Áts Károly elmondta: úgy érzi, a díj nemcsak személyének, hanem a Royal Tokajinak és a Tokaj-hegyaljai borvidéknek is szól.
Hatvan mádi termelő és két dán befektető együttműködésének eredményeképpen alakult meg 1990-ban a Royal Tokaji Borászati Zrt., majd a borászatot három évvel később vették át jelenlegi tulajdonosai - idézte fel az MTI-nek a pincészet főborásza.
Áts Károly 1994 óta dolgozik a 110 hektáron gazdálkodó Royal Tokajinál; legjobb dűlőik közül kiemelte a tarcali Mézes-Mályt, a mádi Betseket, Birsalmást, Nyulászót és Szent Tamást. A pincészet filozófiája az indulásnál az volt, hogy az aszúborok igazi jellegét visszaadja, majd dűlőszelektált borokkal, valamint a késői szüretelésű Áts Cuvée-vel jelentkeztek. Jelenleg tizennégy fajta bort készítenek, amelyeket a világ több mint harminc országába exportálnak - számolt be eredményeikről Az év bortermelője.
Tokaj-Hegyalja nagyon sokszínű, és ez a termékpalettán is megmutatkozik - hangsúlyozta Áts Károly, kiemelve: a borvidék lehetőségei már a kedvező árú birtokfurmintban megmutatkoznak, míg a dűlőszelektált tételekkel és az aszúkkal "csodát lehet mutatni".
Nehéz most még felfogni - szólt a frissen elnyert díjról a borász, aki emlékeztetett arra, hogy már harmadszor jelölték az elismerésre, amelynek elnyerése további ösztönzést ad a munkához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során