Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 13. 14:07, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Átadták a munkaterületet - Kezdődhet a Korvin utca teljes körű megújítása

Átadták a munkaterületet - Kezdődhet a Korvin utca teljes körű megújítása

A Fő tértől egészen a Korona utcáig teljes szélességében megújul a belvárosi utca. Járdát, zöld területeket, parkolót és körforgalmat is építenek.

Molnár István városfejlesztési osztályvezetőtől megtudtuk, a faltól falig tartó felújítás során új járdát, parkolót, zöld övezetet és úttestet építenek, helyenként más nyomvonalon. A Kuruc utcától a Korona utcáig terjedő szakaszon a teljes területet újragondolták, itt szélesebb járdát építenek és a korábban elbontott Hermann ház (jelenleg parkoló) területének terhére áthelyezik az úttestet. A műemlék épületet egy telekkel hátrébb építi újra egy vállalkozó, a korábbival megegyező homlokzattal. A Korona utcai kereszteződésben kis méretű, úgynevezett átjárható körforgalmat építenek.

A felújítás során felülvizsgálják a közműveket, a csapadékvíz elvezető hálózatot, illetve a közvilágítást. Ahol szükséges, áthelyezik a lámpákat és a csapadékcsatornákat is.

Még az idei évben szeretnék befejezni

A munkaterület átadása már megtörtént, jelenleg a közmű szolgáltató cégekkel egyeztetnek. A fizikai munkavégzés ezen egyeztetések lezárultát követően kezdődhet meg. A kivitelező felé azt a kérést fogalmazták meg, hogy lehetőleg szakaszonként építse az új utat, de minden bizonnyal szükség lesz teljes útlezárásra is, mivel az aszfaltozást nem lehet szakaszosan végezni. Hasonló a helyzet a Korona utcai kereszteződésnél is, ahol várhatóan szintén szükség lesz teljes lezárásra. A beruházás a tervek szerint még az idei évben elkészül. Molnár István hozzátette, zöld övezeteket terveztek az új Korvin utcára, fák ültetésére azonban nincs lehetőség, mivel az elmút egy évszázadban keresztül-kasul vezették a föld alatt a különböző közműveket.

Nem kell hitelt felvenni

A pápai önkormányzat 2016 év végén kapott 650 millió forint kormányzati támogatást, belterületi utak felújítására. Ebből az összegből épült újjá a Jókai, a Korona, a Vásár és a Török Bálint utca és a Várkert út, hatodikként pedig sorra kerül a Korvin utca. Az említett összeg teljes egészében nem fedezi a faltól falig tartó felújítást, ezért az önkormányzat 71 millió forinttal kiegészíti a megmaradt összeget, hogy teljes hosszában megújulhasson az utca - mondta el Áldozó Tamás. A polgármester hozzátette, az útfelújítások kapcsán elköltött összeg így eléri az egy milliárd forintot, bele számolva a közművek cseréjére elköltött pénzeket is. Korábban hitel felvételből szerették volna kiegészíteni a 650 millió forintból fennmaradó összeget, ám az önkormányzat gazdálkodása olyan fordulatot vett, hogy saját forrásból meg tudja ezt oldani a város. A teljes beruházás 220 millió forintba kerül.

Az útca felújításának tervezésekor figyelembe vették a gyalogos közlekedés feltételeinek és biztonságának javítását, a jobb minőségű gépjármű közlekedést és a parkolóhelyek számának bővítését. Az utca forgalmi rendje nem változik. A városvezető türelmet kér az utcában lakóktól és a közlekedőktől a felújítás idejére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.