Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 07. 15:34, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz/belvíz - Több mint ötezer hektárral nőtt a belvizes terület a Körösök mentén

Árvíz/belvíz - Több mint ötezer hektárral nőtt a belvizes terület a Körösök mentén

Több mint ötezer hektárral nőtt a belvizes terület a Körösök mentén.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszán a vízzel borított terület vasárnap reggel 23 675 hektár volt, 5230 hektárral több, mint 48 órával korábban.
Az igazgatósághoz tartozó tíz belvízvédelmi szakaszból hat szakaszon van érvényben harmadfokú belvízvédelmi készültség, négy szakaszon másodfokú a készültség. A védelmi szakaszokon 28 szivattyútelep üzemel, 24 éjjel-nappal folyamatosan. A védekezési munkálatokban 280 fő vesz részt, ebből 75 fő a vízügyi igazgatóság dolgozója.
Békés megyében 13 önkormányzat rendelt el eddig belvízvédelmi készültséget. Másodfokú készültség van Körösladányban, Kötegyánban, Szeghalomban és Vésztőn, első fokú a készültség Békéscsabán, Békésszentandráson, Biharugrán, Gyomaendrődön, Kétegyházán, Köröstarcsán, Sarkadon, Sarkadkeresztúron és Zsadányban - áll a közleményben.

Negyvenezer hektárt víz borít a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakasza mentén az elmúlt napon 5500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, már több mint 40 ezer hektár áll víz alatt, amelyből 13 ezer hektár vetés - közölte a Horváth Béla, a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a talaj felső 40-50 centiméteres rétege rendkívül átázott, a holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére is emelkedik. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál.
A Hortobágy-Berettyó mentén életbe léptetett vízbeemelési korlátozás miatt a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon a halászok az üres halastavak töltéséhez a szivattyús felvonulást megkezdték. Ezeken a helyeken további 885 ezer köbméter belvíz betározására lesz lehetőség. Az elmúlt 24 órában 43 torkolati szivattyútelep és 20 mobil szivattyú csaknem 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.
A Kötivizig a belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 220 embert foglalkoztatott. Szombat déltől másodfokúra emelték a védelmi készültséget a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon a szivattyútelepek folyamatos üzemeléséért. Jelenleg 7 szakaszon másodfokú, míg a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon harmadfokú a készültség.
A belterületi szakaszok védelme érdekében a Közép-Tisza vidékén 18 települési önkormányzat tart fenn valamilyen fokozatú védelmi készültséget.

Címkék: Árvíz/belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár