Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. November 21. 14:23, kedd | PR
Forrás: (x)

Árnyékolással a kellemes otthoni hőmérséklet biztosításáért

Árnyékolással a kellemes otthoni hőmérséklet biztosításáért

A legtöbb családi ház, lakás esetében külön gondot jelent a nyári nagy melegben a megfelelő hőmérséklet biztosítása a helyiségekben.

Vagyis, annak elérése, hogy ha kinn 35-36 Celsius-fokos meleg van, benn ne folyjon rólad a verejték és az egésznapos munka, rohangálás után valóban menedékre lelhess és pihenni tudj otthon.

Ha leszámítjuk azon szerencséseket, akiknek a háza mellett több évtizedes lombos fák vannak, amelyek minden napszakban és évszakban kellemes hűvöst biztosítanak, a többségnek ezért némi erőfeszítést kell tennie.

Nyilván, az egyik leggyakoribb és mondhatni, legelterjedtebb megoldás a légkondicionáló berendezés beszerzése, ami ma már többféle kapacitásban és kedvező áron is elérhető, de ezzel sem oldasz meg minden gondot. Egyrészt, vannak, akik érzékenyek ezeknek a készülékeknek a működésére és allergiás rohamot fejfájást okoz nekik.

Azután, ott van a villanyszámla kérdése is, amit szintén érdemes szem előtt tartani. Illetve, még egy tényezőt érdemes megemlíteni: ha az ablakokat nem fedi semmilyen sötétítő eszköz ezért egyes napszakokban folyamatosan betűz a nap, akkor a klíma berendezés is csak részmegoldást jelent. A kiegészítő megoldást az árnyékolók jelentik.

Jellemzően kétféle megoldás létezik, a belső és a külső árnyékolók. Ahogy a nevük is mondja, a belső árnyékoló olyan berendezés, amit az ablaktáblán belülre, tehát magába a szobába, vagy más helyiségbe szerelünk be, a külsőt pedig a ház külső falára, az ablakon kívülre. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek a folytatásban kerülnek részletezésre.

Külső vagy belső árnyékoló a jó választás?

Amikor döntést hozol arról, hogy belső, vagy külső árnyékolóval biztosítsd egy adott helyiségben a hűvöst, nyilván van egy sor adottság, amelyek befolyásolják ezt a döntést, emellett a költségek is szerepet játszanak, de ezen túl van néhány tényező, amelyet érdemes figyelembe venni a választás során.

A kültéri megoldás legfőbb előnye, hogy mivel azt az ablaktáblán kívül helyezed fel, ezért az meggátolja, hogy a napfény az ablaküveggel érintkezzen, így pedig hatékonyabban zárja ki a lakásból a napsugarakat, a magasabb hőmérsékletet. Ezzel szemben a belső redőnyök ugyan elnyelik a hőt, de miután az visszacsapódik az ablaküvegre, ezzel mégis okoz némi hőmérséklet növekedést.

A belső redőnyök esetében az előnyök listájának élén a költséghatékonyság áll. Ezek ugyanis kevesebbe kerülnek, mint a külső változatok, de mivel nem olyan tartósak, ezért az élettartamuk és a hatékonyságuk is rövidebb. A nagyobb falfelületekre ezért nem annyira alkalmasak, inkább az olyan kisebb helyiségekben célszerű a használatuk, mint amilyen a fürdőszoba.

A külső redőnyök általában rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készülnek, ennélfogva stabilabbak és az élettartamuk is hosszabb. Egy ilyen megoldással évtizedekre gondoskodhatsz az árnyékolásról.

A legnépszerűbb külső árnyékoló típusok

A fentieket összegezve megállapítható, hogy ha tartós és hatékony megoldást szeretnél, akkor a külső árnyékoló a jó megoldás. Ennek többféle változata létezik, a folytatásban megismerheted a leggyakoribbakat.

A homlokzati zsaluzia egy népszerű, elterjedt megoldás, ugyanis a lamellák dőlésszöge szabadon állítható, ezt egyéni igény szerint tudod változtatni bármikor. Az ilyen típusú árnyékolók nagyobb méretben is készülnek, ezért hasznosak lehetnek az olyan esetekben is, ahol nagyobb ablakok sötétítését kell megoldani.

A textil árnyékolót is sokan használják előszeretettel. Ennek az előnyei közé tartozik, hogy a különleges kidolgozású textil anyag hatékonyan gátolja meg a napfény bejutását, emellett a háló lehetővé teszi, hogy míg a benn tartózkodók számára jó kilátást biztosít, addig a kintről befelé történő láthatóságot gátolja.

A behúzható napellenzőket jellemzően a különböző kávézók, éttermek kerthelyiségei felett láthatsz, de hatékonyak lehetnek otthoni használatra is, ha van olyan teraszod, nyitott felületed, amit a nap bizonyos szakaszaiban célszerű árnyékolni. Ezek az árnyékolók könnyen nyithatók és csukhatók, praktikus megoldást jelentenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | PR

Hogyan ismerhetők fel a száraz szem tünetei, hogy idejében kezeltethesd a problémát?

Bizonyos helyzetekben, például biciklizés vagy futás során, repülőn ülve, egy fűtött vagy légkondicionált szobában könnyen megtapasztalhatod a szemszárazságot.

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját