Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. December 06. 17:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áremelésre készülnek az építőanyaggyártók

Áremelésre készülnek az építőanyaggyártók

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak,

így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti termékek, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát.

A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén - tették hozzá.

Mindehhez hozzáadódik, hogy a vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, sőt az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal.

A kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyaggyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzív termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget. Ezért a MÉASZ további támogatást kért a szaktárcától az energiahatékonyságot célzó gyártói beruházások ösztönzéséhez.

A szövetség tagjainak harmadik negyedéves és októberi jelentése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az infláció mértékével vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.