Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Szeptember 01. 13:38, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Ammónia került a levegőbe a Húsgyárból

Ammónia került a levegőbe a Húsgyárból

Veszélyes anyag került a levegőbe kisebb meghibásodás miatt a pápai húsgyárból hétfőn este. Az anyag koncentrációja határérték alatti, személyi sérülés nem történt.

Hétfő este érkezett jelzés a műveletirányító ügyeletre, hogy Pápán egy üzem területén ammónia szivárog. A helyszínre a pápai hivatásos tűzoltók vonultakkét gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval, valamint riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is. A tűzoltók a felderítés során megállapították, hogyegy üzemcsarnokon belül lévő tartályból szivárgott a veszélyes anyag a szabadba. A kiáramló ammóniát a tűzoltók egy vízsugárral és két vízpajzzsallecsapatták, és az üzem szakemberei a betápláló csöveket kiszakaszolták. A tűzoltók, valamint katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei, teljeslégzésvédelem mellett, folyamatosan méréseket végeztek a környező utcákban, de az ammónia koncentrációja az egészségügyi határértéket sehol sem érteel. A csővezetekékek elzárását követően pedig veszélyes anyagot már sehol sem mértek a levegőben, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
Személyi sérülés a gyors és hatékony beavatkozásnak köszönhetően nem történt - írja közleményében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Normálállapotban jellegzetes szúrós szagú, gáz halmazállapotú anyag, maró és mérgező hatású. A pápai gyárban a hűtésrendszerben használják.

Áldozó Tamás polgármester az eset kapcsán elmondta, hogy tegnap este fél kilenckor tájékoztatta őt Csillag István a pápai tűzoltóság kirendeltségvezetője. Mint mondta, az este folyamán kapcsolatban maradtak és mint kiderült, a rendellenesség következtében nem áll fenn annak a veszélye, hogy emberéletben, vagy vagyontárgyakban kár keltekezzen. - A katasztrófavédelem és a gyár szakembere a veszélyhelyzetet annak rendje és módja szerint elhárították - fogalmazott a városvezető.

A pápai tűzoltóság kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, lakossági bejelentésre vonultak a helyszínre, ahol nagyon gyorsan sikerült megtalálni a szivárgás helyét és mintegy húsz perc alatt sikerült megszüntetni azt. Csillag István hozzátette, lakosságvédelmi intézkedést nem kellett foganatosítania a katasztrófavédelem szakembereinek.

Ucsoki Andrást a gyár ammóniás üzem működésével kapcsolatos kijelölt személytől értesült az üzemzavarról, melyet követően a helyszínre sietett. - A baleset napján és az azt követő napon sem terveztünk disznóvágást, ezért élő állat nem tartózkodott a gyár területén. A gyár egyéb területein dolgozó alkalmazottainkat a begyakorolt módon értesítettük, hogy hagyják el a gyárat, valamint a kármentés is azonnal megkezdődött - tudtuk meg a gyár igazgatójától, aki hozzátette, vizsgálják, hogy szükséges-e valamilyen higiéniai feladatot ellátni a kész termékek esetében. Uzsoki András az üzemzavartMurphy törvényével magyarázta, mely szerint ami elromolhat, az el is romlik. A baleset anyagfárodás miatt következett be egy csővezetéken.

A húsgyár vezetője kiemelte a katasztrófavédelem és a gyár dolgozóinak a szakszerűségét, mely szerinte többek között annak is köszönhető, hogy az elmúlt években több gyakorlatot is tartottak a gyárban.

Fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.