Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. November 29. 11:50, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Államtitkárságot hoztak létre az oltás megszervezésére Nagy-Britanniában

Államtitkárságot hoztak létre az oltás megszervezésére Nagy-Britanniában

Külön államtitkárságot hozott létre szombaton a brit kormány az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus-járvány elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.

A Downing Street bejelentése szerint a vakcinák forgalmazása várhatóan még karácsony előtt megkezdődik, ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezi az oltóanyagok alkalmazását.

Az államtitkárságot Nadhim Zahawi, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője, az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára vezeti. Zahawi e tisztségének megtartásával irányítja a koronavírus-oltási kampányért felelős új államtitkárságot.

Hatásköre Angliára terjed ki, de együttműködik majd a skóciai, a walesi és az észak-írországi kormánnyal a lakossági oltás összehangolásában.

Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek oltóanyagából és további 300 millió adagot öt más vakcinából.

Az utóbbiak közül 100 millió dózist az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából kötött le a brit kormány.

A Pfizer/BioNTech, illetve az Oxford/AstraZeneca vakcina nagy-britanniai gyógyszerfelügyeleti vizsgálata már megkezdődött.

A Financial Times című üzleti napilap szombati értesülése szerint a brit felügyeleti hatóság a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát akár már a jövő héten jóváhagyhatja. A Pfizer a minap jelezte, hogy jóváhagyás esetén néhány órán belül el tudja kezdeni vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását.

A brit egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy a télen ingyen ellátja D vitaminnal a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjait.

A 2,7 millió emberre kiterjedő intézkedés célja az érintettek általános egészségi állapotának erősítése.

A legfrissebb napi adatok továbbra is a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi növekedési dinamikájának megtörését jelzik.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 113 072 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte, 35 955-tel, 24,1 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában 200 ezer környékén mozgott a hetente újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.