Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 11. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Állami támogatással folytatódhat a Nagytemplom felújítása

Állami támogatással folytatódhat a Nagytemplom felújítása

A Nagytemplom a városkép szempontjából meghatározó épület, ezért a megújuló Fő téren nem állhat félig kész állapotban.

A munkálatokat az egyházközség és a Veszprémi Érsekség önerőből kezdte meg még 2009-ben, majd folytatta 2012-ben. A tetőszerkezet cseréjének felénél fogyott el a pénz, ám a már-már balesetveszélyes, elöregedett tető felújítását folytatni kell, így az egyház az államhoz fordult segítségért. Dr. Mail József apát-plébános a papa-ma.hu-nak elmondta, dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár közbenjárásával levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A plébános - a kivitelező cég árajánlata alapján - a tetőszerkezet befejezéséhez, a toronysisakok renoválásához és a kőfaragványok felújításához igényelt forrásokat. Az említett beruházást mintegy 180 millió forint fedezné, ennyit azonban a kormány sem tud biztosítani az ún. egyházi épített örökség megóvására fordítható költségvetési keretből. A miniszter 60 millió forint támogatást ajánlott meg a munkálatok folytatásához.

A döntést követően a támogatási szerződést tegnap írta alá dr. Mail József, melynek értelmében az összeg harminc napon belül megérkezik a számlára a beruházás folytatásához. A tetőszerkezet felújításának tervei természetesen már korábban elkészültek, a cserepet még az első ütemben megvásárolta az egyház. A munkálatokat hamarosan meg is kezdik, hiszen a cél az, hogy a Fő tér nyári elkészültéig már a Nagytemplom teljes tetőszerkezete megújulva fogadja a pápaiakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.