Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 08. 11:35, hétfő | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Áll a bál a Fenyves utcában!

Áll a bál a Fenyves utcában!

Az utca felújításának költségeit a lakók összedobták, annak tudatában, hogy az önkormányzat megépíti a bekötő utakat. Úgy tűnik, ez mégsem történik meg, pedig az utca felújítása a mai napon megkezdődött.

Pápán nem a Fenyves utca az egyetlen, ahol magánerős telekalakítás történt, ezeken a közterületeken pedig az önkormányzat álláspontja szerint a lakók feladata az út és a hozzá tartozó csapadékvíz elvezetés megépítése. Még 2021-ben döntött a pápai képviselő-testület egy előterjesztésről, amely jelentős mértékben támogatta volna a magánerős útépítéseket. Ám hiába a pozitív döntés, egyetlen utcában sem történt ilyen együttműködés, és ez - úgy tudjuk - nem elsősorban a lakókon múlt.

Azt tudni kell, hogy egy útépítés engedélyeztetési eljárással és a meglévő szabályozás betartásával igen-igen költséges vállalkozás, akár többszáz millió forint is lehet a végső összeg, ami lakókra lebontva is jelentős tehertétel. Idő közben egy másfajta eljárás terjedt el Pápán, a bazaltzuzalékos módszerrel szilárd burkolat képződik, ám már meglévő út esetén nincs szükség engedélyeztetésre, és a kivitelezés költségei is jóval kedvezőbben. (Az eljárást már a '60-as években is alkalmazták, aztán kissé feledésbe merült. Most, a költségek elszállása miatt újra több helyen alkalmazzák. A módszer lényege, hogy elsőként kétszer gréderrel elsimítják az út egyenetlenségeit, aztán pedig három rétegben, különböző szemcseméretű zúzalékkal terítik be a felületet, amit tömörítenek. Ezt követően három rétegben, különböző szemcseméretű emulziós zúzalékkal zárják le a felületet és hengerezéssel tömörítik a bitumenes anyagot. A beavatkozás után, a zúzalék végleges "beállásáig" egy-két hétig még előfordulhat kavicsfelverődés, ezért a lassú haladás javasolt, ezt követően azonban stabil járófelületet biztosít a közlekedők számára - mondta el egy szakember a Pápai Médiacentrumnak korábban, hiszen ezzel az eljárással javítottak ki több hegyi utat is a közelmúltban.)

A narancssárgával jelölt részt felújítását vállalták a lakók, a kékkel jelölt szakaszokat pedig az önkormányzat.

A tervek szerint ezzel a módszerrel építenek szilárd burkolatot a Fenyves utcában is. Az egyik lakó, építőipari vállalkozó, Nagy Szabolcs volt az, aki sok-sok munkával összefogta a lakosokat, felvette a kapcsolatot mindenkivel, egyeztetett a kivitelezővel, költségbecslést készített, végül pedig begyűjtötte az egyes lakókra jutó összeget. Összesen mintegy 16 millió forintról van szó, ami nagyjából a tizede annak, ami a hagyományos eljárással történő útépítés kapcsán jelentkezett volna, ez lakónként körülbelül 180 ezer forint.

A Fenyves utca lakói szinte maradéktalanul vállalták is a terheket (köztük Áldozó Tamás polgármester is, aki maga is az utca lakója), azzal az önkormányzati ígérettel, hogy az utca felújításával egyidőben az önkormányzat mintegy 6 millió forintból megépíti a Fenyves utca bekötő útjait, mindezt maga Áldozó Tamás írta le a lakók közös csoportjában.

Most azonban több lakó azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy úgy tudják, hiába kezdődött ma meg az útfelújítás, az önkormányzat mégsem építi meg a bekötő utakat. A problémát tetézi, hogy az önkormányzat és Áldozó Tamás egyelőre hivatalosan nem nyilvánult meg, csupán közvetett módon értesítette a döntésről a lakókat (ezt többen is megerősítették).

A lakók már csak azért is elvárnák az önkormányzat szerepvállalását, mert a Fenyves utában és a három bekötés mentén lévő területek mintegy egyharmada önkormányzati tulajdon, a szóban forgó 16 millió forintból azonban nem vette ki a részét a város. Továbbá a nemrégiben megújult Külső-Várkert is számos látogatót vonz, ők pedig jelentős részben a Fenyves utcán keresztül közelítik meg a területet, vagyis az átmenő forgalom is megnőtt, már egyáltalán nem csak az utca lakói használják ezeket a közterületeket.

Úgy tudjuk, Nagy Szabolcsék az önkormányzat nélkül is elvégeztetik a bekötő utak felújítását, hiszen e nélkül vajmi keveset ér a Fenyves utca burkolása, a lakók pedig utólag hozzájárulhatnak a további költségekhez.

Természetesen megkerestük a polgármestert is kérdéseinkkel, de egyelőre nem válaszolt. E tekintetben nem vagyunk optimisták, hiszen múlt héten hétfőn a kastélytörvény kapcsán szerettük volna megtudni az önkormányzat álláspontját, de azokra a kérdéseinkre sem érkezett válasz.

Most ezt írtuk a városvezetőnek:

Tisztelt Polgármester Úr!

Bár előző levelemre sem reagált, de azért nem adom fel.
A Fenyves utca több lakója keresett meg az utca felújítása kapcsán. Állításuk szerint az utcát magánerős beruházásként felújítják maguk a lakók, míg az önkormányzat a Fenyves utca bekötő útjainak felújítását vállalta. A lakók elmondása alapján azonban az önkormányzat ennek mégsem tesz eleget, holott a felújítás a mai napon megkezdődött.
Ezekkel kapcsolatban kérdezem:

- Igaz-e, hogy az önkormányzat vállalta korábban a Fenyves utca bekötő útjainak megépítését?
- Valóban visszakozik-e az önkormányzat, és ha igen, milyen okból?
- Nem tartja-e szerencsétlennek azt, hogy az utca lakóit semmilyen módon nem tájékoztatják a kialakult változásokról, annak tükrében, hogy az önkormányzat szerepvállalásának tudatában vállalták az utca felújításához való hozzájárulást?
- Milyen fényt vet ez az önkormányzatra, a jövőben tervezett hasonló együttműködésekre való tekintettel?

Várom megtisztelő válaszát!

Amennyiben mégis kapunk választ, vagy egyéb fejlemény történik az ügyben, természetesen frissítjük a cikket.

Cikkünk megjelenését követően Áldozó Tamás írt egy bejegyzést az utca lakóinak zárt csoportjában, amelyet olvasónk küldött el szerkesztőségünknek. Az InfoPápa megkeresésére azóta sem reagált a városvezető.

Íme a csoportban írt bejegyzés:

1. Az a munka, amit Nagy Szabolcs az útépítés előkészítése során elvégzett, rendkívüli és feltétlen elismerésre méltó.
2. Egy kérdésre válaszolva azt írtam a csoportban, hogy a város is elvégzi a ráeső munkát egyidőben a lakók által finanszírozott munkákkal.
3. De: a bejegyzésem idején a munka tervezett időpontja még augusztus volt. Abba a határidőbe egy gyors önkormányzati kötelezettségvállalás és az azt követő közbeszerzés belefért volna, a júliusi munkavégzés semmiképp.
4. Június 9. előtt világos ajánlatot tettem a pápaiaknak: az év hátralévő részében 50 millió forint értékben szándékoztunk utat építeni (beleértve a Fenyves utcát is). Ezt az ajánlatot június 9-én a pápaiak (és valószínűleg a Fenyves utcaiak) többsége elutasította. A döntést megértettem, nem fogok 50 milliós útépítési javaslatot a képviselő-testület elé terjeszteni, nem korlátozom az októberben hivatalba lépő polgármester mozgásterét.
5. Olyan döntést, amelynek egyetlen utca a kedvezményezettje, ráadásul az, amiben én és más családtagjaim is laknak, nem fogok hozni. Kicsit sok volt az elmúlt hetekben a nemtelen támadásokból; ráadásul ha ezt az egyedi döntést, aminek magam is a kedvezményezettje lennék, meghoznám, még alapja is lenne a támadásoknak - írja Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 18:07, szombat | Helyi

Itt a várva-várt hír: csatlakozik az oltáshoz a Honvédség!

Csütörtök óta küzdenek a lángokkal Kenyeri és Csönge térségében, már mintegy 400 hektáron ég a növényzet.

2024. Szeptember 07. 16:33, szombat | Helyi

Családi napot tartottak a pápai Bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér idén is megrendezte a családi napot, hogy az ott szolgálatot teljesítők családtagjai is betekintést nyerhessenek a légibázis munkájába, illetve így köszönjék meg nekik az általuk nyújtott támogatást.

2024. Szeptember 07. 16:31, szombat | Helyi

Még mindig küzdenek a lángokkal a tűzoltók, foltokban még ég a növényzet

A Vönöck és Kenyeri közötti területen dolgoznak a tűzoltók.

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó