Városlista
2024. október 16, szerda - Gál

Hírek

2024. Október 10. 18:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Alakuló ülés: Megválasztották Pápa új alpolgármesterét, esküt tettek a városvezetők

Alakuló ülés: Megválasztották Pápa új alpolgármesterét, esküt tettek a városvezetők

Vadász Krisztina lett Pápa város új alpolgármestere. A mai alakuló ülésen esküt tett a polgármester, az alpolgármester, a képviselők, és a bizottsági tagok.

Színvonalas zenei-irodalmi összeállítással kezdődött meg az ünnepi ülés, amelyen közreműködött Polauf Jázmin, Horváth Hanna, valamint Móczár Bence.

Az előadásokat követően dr. Édes Ágnes, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a képviselő-testület tagjait, majd pedig esküt tettek a képviselők és Grőber Attila polgármester.

A polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, soha nem volt ilyen magas részvételi arány Pápán, önkormányzati választáson, ezért egyetért azzal a fideszes politikussal, aki még az eredmények megismerését megelőzően arról beszélt, hogy a választópolgárok magas száma nagy legitimitást biztosít a megválasztott polgármesternek. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a győztes polgármester többszáz szavazattal kapott többet, mint az őt támogató szövetség. - Az üzenet egyértelmű: a leendő polgármesternek az egész város polgármesterének kell lennie, illetve, hogy a városvezető felé bizalommal vannak a pápaiak. Köszönöm a bizalmat, de azok voksait is, akik nem rám szavaztak - mondta Grőber Attila, aki szerint Pápa jelenkori történetét a most esküt tett képviselők határozzák meg, ami nagy felelősség.

- Közösen szeretnénk szolgálni az itt élőket. Mi nem a hatalom birtokosai vagyunk, hanem a választópolgárok szolgái, segítői. A hatalommal ők rendelkeznek, mi ezt csak szolgáljuk - emelte ki a polgármester, hozzátéve, meg kell őrizniük önazonosságukat és az emberi kapcsolataikat.

Grőber Attila köszönetet mondott a város előző vezetőinek munkájáért. - Ebben az időszakban az együttműködésnek voltak gyökerei, ezekre a gyökerekre most napsugár és víz kell. Nem megerőszakolni kell a természetet, hanem hagyni kell, hogy saját magát segítse - fogalmazott, végül pedig kiemelte a családját, amely a kampány nehézségei alatt is támogatást és segítséget nyújtott számára.

Az ülésen módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot, amelynek értelmében frakciót alakíthat négynél több képviselő, a frakcióvezetők pedig egyeztetheztek az üléseket megelőzően a polgármesterrel. Döntöttek arról, hogy a városnak egy alpolgármestere van, aki feladatait főállásban látja el. A képviselők tiszteletdíjáról, amely a polgármester illetményének 15 százaléka lesz, a bizottsági elnök és a frakcióvezető tiszteletdíja pedig a polgármester illetményének 30 százaléka. A képviselők 8 igen és 6 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztéseket.

Ezt követően került sor a város új alpolgármesterének megválasztására. Ahogy már a választási kampányban elhangzott, Grőber Attila Vadász Krisztinát kérte fel helyettesének. Áldozó Tamás volt polgármester, kompenzációs listáról bekerült képviselő hozzászólásában arra kérte a polgármestert, hogy indokolja meg döntését, valamint Vadász Krisztinát egy, a közösségi médiában lezajlott kommentcsata kapcsán vonta kérdőre, amely a Szent László utcai együttélési problémák kapcsán zajlott le. Azt kérdezte Vadász Krisztinától, hogy kiáll-e azokért, akik kirekesztés, rasszizmus áldozatai. Hozzátette, ígéretüknek megfelelően biztosítják az alpolgármester megválasztásához szükséges nyolcadik szavazatot, fenntartásaik ellenére.

Grőber Attila azt mondta, hogy bízik abban, hogy a Vadász Krisztinával végzett közös munka meggyőzi majd a képviselőket. Vadász Krisztina hangsúlyozta, családsegítőként pontosan ezeknek az embereknek segít.

A képviselők 8 igen, és 6 nem szavazattal elfogadták Vadász Krisztina jelöltségét, aki ezt követően letette esküjét.

Beszédében Vadász Krisztina köszönetet mondott mindenkinek, aki őt támogatta, majd pedig hangsúlyozta:olyan alpolgármester szeretne lenni, aki érti és megérti a polgárokat, aki minden pápait képvisel. Számos elképzelésük van arra, hogyan lehetne élhetőbbé tenni a települést, ezeket hamarosan bemutatják.

A képviselők ezt követően egyhangúlag elfogadták a polgármester és az alpolgármester illetményét, majd pedig döntöttek a bizottságok elnökeinek és tagjainak személyéről.

Az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottság elnöke Süle Zsolt. A bizottság tagjai Bakos László, dr. Áldozó Tamás, dr. Guias János Zsolt, Kovács József, Vonnák Andrea, Bali István, dr. Bányai Katalin, dr. Marton István, dr. Varju András Richárd.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke dr. Áldozó Tamás. A bizottság tagjai: Bakos László, dr. Töreki-Vörös Ibolya, Marton Sándor, Süle Zsolt, Vonnák Andrea, Balázs Attila, Baracska László, Németh Csaba, Steiner Csaba.

A Humánerőforrás és Kulturális Bizottság elnöke Venczel Csaba. A bizottság tagjai: dr. Guias János Zsolt, dr. Töreki-Vörös Ibolya, Kovács József, Soós Imre, Vonnák Andrea, Czobor Péter, Hegyi Lilla, Kerti Györgyi, Kósa Kornél.

A Városüzemeltetési és Fenntarthatósági Bizottság elnöke Marton Sándor. A bizottság tagjai: Bakos László, Kovács József, Soós Imre, Unger Tamás, Venczel Csaba, Zsegraics Gyula, Domonkos László, Nardai Péter, Tóth Péter.

A bizottságok tagjai ezt követően esküt tettek.

Az ülés végén még röviden szólt Áldozó Tamás, aki arról beszélt, hogy Grőber Attila nagyívű ígéreteinek megvalósításához meg fogják adni a támogatásukat, 2025 év végéig, bár aggályaikat el fogják mondani. Grőber Attila hangsúlyozta, bízik abban, hogy az ötéves ciklus végére be tudják váltani ígéreteiket, ám ehhez a kormányzat hozzáállása is szükségeltetik, hiszen a központi költségvetés nagy mértékben határozza meg az önkormányzatok mozgásterét.

Az ülés ezt követően véget ért, majd pedig az ülésterem előterében pohárköszöntőt mondott Grőber Attila. A jelenlévőket fogadás várta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 08:02, szerda | Helyi

Hétvégén rangadót játszik a Perutz!

Az első helyen álló tihanyiak látogatnak a harmadik helyezett pápaiak otthonába.

2024. Október 15. 09:14, kedd | Helyi

Új lendületet adna a belvárosi összefogásnak Grőber Attila

Tegnap késő délután egyeztetett a polgármester a belvárosi üzletek képviselőivel. Grőber Attila támogatásáról biztosította a jelenlévőket, és az adventi időszakra vonatkozó terveit is ismertette.

2024. Október 14. 14:45, hétfő | Helyi

Két vadelütés is történt Pápa térségében a hétvégén

Pápa és Adásztevel, majd pedig Nemesszalók és Külsővat között történt baleset.

2024. Október 14. 11:53, hétfő | Helyi

Unger Tamás: Tényleg aggódok a városért és annak lakóiért

A volt alpolgármester a közösségi médiában osztotta meg gondolatait, melyekre Grőber Attila is reagált.