Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 20. 10:40, szerda | PR
Forrás: (x)

Alakítsd ki a saját olvasósarkodat

Alakítsd ki a saját olvasósarkodat

A hűvös őszi esték téged is arra csábítanak, hogy egy kényelmes fotelbe bújj kedvenc könyveddel és egy csésze forró teával?

Ha lelkes olvasó vagy, és még nincs olvasósarkod, itt az ideje, hogy megajándékozd magad. Tanácsot adunk, hogy mit ne hagyj ki, és hogyan válaszd ki a megfelelő kiegészítőket.

A fotó forrása: topotishka / Shutterstock.com

A tökéletes könyvszekrény

Az olvasósarok középpontjában természetesen a könyvtár áll. Számtalan lehetőséget kínál. Mielőtt kiválasztanád, tisztában kell lenned azzal, hogy hány könyvet kell befogadnia, és milyen ütemben növekszik a könyvgyűjteményed. A polcoknak legalább 2 cm vastagnak kell lenniük, hogy elbírják a nagyszámú könyv súlyát. A polcok mélysége és magassága 30 cm legyen. Hacsak nem vagy enciklopédia-gyűjtő.

A klasszikus nyitott könyvespolc helyett választhatsz zárt, ajtóval ellátott könyvszekrényeket is, hogy megvédd a könyveket a portól. De vigyázz, mert a könyvek elrejtésével az olvasósarok elveszítheti a varázsát.

A fotó forrása: MagicBones / Shutterstock.com

Az anyagot illetően három lehetőség közül választhatsz:

- A fa egy halhatatlan klasszikus, amely kellemesen hangulatossá teszi a szobát. Tartós és stabil, ezért nagy teherbírású. A tömörfa könyvespolcok esetében azonban számítani kell a rendszeres karbantartással lakkozás, viaszolás vagy olajozás formájában. Ez a választott fafajtától függ.

- A laminált anyag (LTD) költséghatékonyabb, mint a fa, de kevésbé tartós, és kopás esetén nem lehet felújítani. Ha a deszkák elég vastagok, a lamino nagy teherbíró képességgel is rendelkezhet. Ráadásul a design lehetőségei szinte végtelenek.

- A fém könyvespolcok modern ipari hangulatot árasztanak. Érdekes, szabálytalan formájú, gyakran fa vagy üveg kombinációjával készült dizájnerdarabokkal is találkozhatsz. A fém előnye a tartósság és a nulla karbantartás.

A kényelmes ülőhely elengedhetetlen

A fotelnek elég kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy akár elszunyókálj benne. Választhatsz például klasszikus füles fotelt. Visszatért a divatba, és többféle kivitelben is megtalálható. Ideális lábzsámollyal kombinálva, hogy kinyújtott lábakkal még kényelmesebb legyen az olvasás.

A fotó forrása: Shyrokova / Shutterstock.com

Egy másik lehetőség a fekvőfotel, amelyet néha pihenőfotelnek is neveznek. Ez lehetőséget nyújt a félülő helyzetben való pihenésre. Csak győződj meg róla, hogy olyan változatot választasz, amelynek háttámlája elég nagy. Az anatómiai formájú fekvőfotel a legkényelmesebb. Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnél, választhatsz masszázsfunkciókkal ellátott változatot.

Ügyelj arra, hogy az ülőhelyet párnákkal is felszereld, amelyekre támaszkodhatsz, és egy takaróval, ha esetleg fáznál.

A tárolóasztalról se feledkezz meg

Egy csésze forró tea, kávé vagy akár csokoládé elengedhetetlen az őszi olvasásnál. Ezért szereld fel az olvasósarkot egy kis tárolóasztallal, amelyen elfér a bögréd és a könyved is. A fém tárolórésszel ellátott kerek asztalok divatos darabok, amelyekben a fent említett takarót vagy magazinokat is elhelyezheted.

Minden körülmények között jól láss

Ideális, ha az olvasósarok az ablak közelében van, ahol elegendő napfény áramlik be. Még így is szükséged lesz kiegészítő világításra. Ellenkező esetben a hosszú, sötét estéken a betűkre való hunyorgással tönkreteszed a szemed.

A fotó forrása: TG23 / Shutterstock.com

A fénynek hátulról vagy oldalról kell a könyvre esnie. Azok a lámpák praktikusak, amelyeknél szabályozható a fényerősség, és pontosan olyan hangulatot teremthetsz velük, amilyet szeretnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.