Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Szeptember 07. 08:20, szerda | PR
Forrás: (x)

Akvarisztika tippek kezdő haltartóknak

Akvarisztika tippek kezdő haltartóknak

Egy akvárium beszerzése sokak számára vonzó lehet, hiszen ezek a színes, halakkal és élettel teli kis mikroélővilágok bármelyik helyiséget azonnal feldobják.

Azonban érdemes azt is szem előtt tartani, hogy mennyi dolgunk lesz vele, és hogy milyen sok mindenre oda kell figyelnünk vele kapcsolatban. Egy akváriumban ugyanis minden komponens – legyen szó a halakról, a növényekről, a vízről vagy bármi másról – összefügg az összes többivel.

Az alábbiakban segítünk azoknak a kezdő haltartóknak, akik okosan, tudatosan szeretnének belekóstolni az akvarisztika világába.

Mire lesz szükség?

Először is, nézzük meg, hogy mi mindent kell beszereznünk! Természetesen a legelső, hogy vásároljunk egy akváriumot. Ennek mérete függ attól, hogy milyen halakat és mennyit tervezünk benne tartani. Hüvelykujjszabályként alkalmazhatjuk, hogy minden halra 4 liter vizet számolunk. Itt azonban azt is fontos megjegyezni, hogy minél nagyobb egy akvárium mérete, minél több víz van benne, annál kisebb az esély arra, hogy valamilyen probléma üti fel a fejét a kis élővilágunkban.

Az akvárium aljára kerülhet valamilyen talaj: akár mesterséges, akár természetes, lehet kavicsos vagy homokos. Mi azt ajánljuk, hogy minél apróbb szeműt válasszunk, ezt ugyanis könnyebb tisztán tartani: a legjobb választás ez alapján a homokszerű talaj. Ezután helyezhetjük el a különböző növényeket, melyek lehetnek igaziak vagy műnövények, illetve feltölthetjük az akváriumot mindenféle díszekkel is, amelyek között a halak szívesen elbújnak majd.

Ne feledkezzünk meg a világításról sem! A halaknak és a növényeknek is jót tesz, ha van némi világítás, de a típusuktól függ, hogy mennyire van szükségük belőle. Ha már megvan, hogy milyen halakat és növényeket szeretnénk, akkor ahhoz válasszuk meg a megfelelő világítást. Amint ezt installáltuk, figyeljük meg, hogyan alakul az akváriumunk: ha ugyanis egyre zöldül, akkor sok fényt kap, ha pedig az alga vagy a növények inkább barnulnak, akkor túl kevés.

Kevésbé szórakoztató, de be kell szereznünk egy levegőztetőt és egy szűrőt, sőt, ma már egyben is kaphatóak. Ezek mellé kelleni fog egy PH- és egy vízkeménységmérő szett is. Megértjük, hogy ennél a pontnál valaki azt mondja, hogy neki ez túl sok. Viszont itt jönnek képbe az akvárium szettek! Ezeket a dolgokat ugyanis már mind-mind be lehet szerezni egy szettbe összekészítve.

Végül, de nem utolsó sorban pedig jöhetnek a halak, de itt sem mindegy, hogyan döntünk. Először is azt kell tudnunk, hogy milyen minőségű vízhez férünk hozzá: mennyire kemény? Milyen a PH-értéke? Ezek ismeretében találhatjuk meg a lehetőségeinkhez mérten a legmegfelelőbb halakat. És ha ez még nem lenne elég, arra is gondolnunk kell, hogy a nekünk tetsző fajták mennyire kompatibilisek egymással. Ha bizonytalanok vagyunk, olvassunk utána, vagy kérdezzük meg az üzletben!


Hogyan tartsuk fenn?

Ha már mindent megvásároltunk, és kész a fent felsorolt szempontok alapján összeállított akváriumunk, még mindig nem vagyunk készen. Ezt a kis élővilágot ugyanis be is kell illesztenünk az otthonunkba és fenn is kell tartanunk.

Tehát, hová is tegyünk az akváriumunkat? Alapvetően az a jó, ha nincsen közvetlen napfényen, de azért világos helyre kerül. Arra is figyeljünk, hogy ne legyen az állandó forgalom középpontjában, ez ugyanis felzaklatja a halakat. De azért fontos, hogy tapasztaljanak a halak is valamennyi mozgást, így ne tegyük a legtávolibb sarokba.

A halakat persze etetni is kell: a túletetés kifejezetten veszélyes, ezért csak annyit adjunk nekik, amennyit még elfogyasztanak. Ha azt látjuk, hogy az etetés után egy órával még a víz felszínén úszkálnak a táp maradványai, akkor tudhatjuk, hogy túllőttünk a célon. Inkább többször adjunk nekik kevesebbet!

Ami a takarítást illeti, érdemes itt is körültekintően eljárni. Nem kell rendszeresen lecserélni az akvárium teljes vizét, sőt! Törekedjünk arra, hogy egy takarítás alatt maximum a víz egyharmadát cseréljük le. Az, hogy mennyire gyakran csináljuk ezt meg, függ attól, hogy mennyi és milyen halaink vannak. Alapvetően jó tipp, hogy akkor szívjuk le az aljáról a koszt, amikor már látjuk, hogy felgyülemlett, majd csak a leszívott mennyiséget töltsük vissza.

A szűrő eközben kiszűri a vízben lebegő szennyeződéseket. Ne felejtsük el, hogy olykor magát a szűrőt is meg kell tisztítanunk. A lehető legjobb eljárás, ha ezt nem tisztítószeres vagy klóros vízzel tesszük meg, hanem magával az akvárium vizével.

Előfordulhat, hogy egy idő után annyira belejövünk a „halazásba”, hogy szeretnénk még több új példánnyal díszíteni az akváriumunkat. Ilyen esetben fontos, hogy az új jövevényt – vagy jövevényeket – körülbelül tíz napig karanténban tartsuk. Így elkerülhetjük, hogy az esetleges betegségeivel megfertőzze a többi állatot is.

Ha ezeket a tippeket egytől egyig szem előtt tartjuk, akkor nemcsak otthonunk legkülönlegesebb díszét tarthatjuk fenn, de remek otthont biztosíthatunk néhány kedves, színes élőlénynek is. Azok, akik még ezek után is bizonytalanok a haltartási képességeikben, érdemes tovább tájékozódniuk online, ahol akváriumszetteket és további tanácsokat is találhatnak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.