Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Március 24. 09:02, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Aki tényleg hazatért Auschwitzból...

Aki tényleg hazatért Auschwitzból...

A Petőfi Asztaltársaság tegnapi vendége a Sorstalanság ihletésére írt könyvet a koncentrációs tábori megrázkódtatásairól. Bernáth László teljesen másként élte meg elhurcolását és hazatértét, mint Kertész Imre.

A Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége az Esti Hírlap egykori főszerkesztője, az újságíró akadémia tanára, hajdan filmkritikusként is munkálkodó, több zsurnaliszta szakkönyv szerkesztője, Bernáth László volt. Többek között szót ejtett a magyar média jelenlegi és korábbi állapotáról, az újságírásról, az újságírók helyzetéről, de pápai katonaéveiről is. A 82 éves kora ellenére szellemileg teljesen friss újságíró éles kritikát fogalmazott meg a mai médiumokkal szemben, melyek egyre inkább bulvárosodnak, így a lényegesebb dolgokról vonva el a figyelmet.

A Kerecsényi Zoltán és Grőber Attila által vezetett beszélgetésen kiderült, hogy Bernáth László Kertész Imre ihletésére írta meg Időmozaik című dokumentumregényét. Az író fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kertész Imrével ellentétben ő valóban hazatért Auschwitzból és itthon képzelte el az életét. A 15 évesen elhurcolt író hátborzongató módom írja le a táborban szerzett emlékeit."Csak mártírnak nem tudom látni magunkat. A mártír hisz valamiben, harcol érte, ezért vállalja a halált. Mi csak jámbor, égő áldozatok voltunk, ezért is jó elnevezés a holocaust..."

A Petőfi Asztaltársaság szokásos módon a jelenlévők kérdéseivel, majd dedikálással zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.