Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 08. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Akár 15 évig itthon kellene maradniuk a diplomásoknak

Akár 15 évig itthon kellene maradniuk a diplomásoknak

Visszafizettetné az állam taníttatásuk költségeit azokkal a diplomásokkal, akik az egyetem vagy főiskola befejezése után külföldre mennek dolgozni - tudatta az origo.

A birtokukba került felsőoktatási törvény legújabb tervezete szerint 7-15 évet kellene Magyarországon dolgozniuk a diplomásoknak. A koncepció szerint a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekkel lehet majd egyetemet alapítani, és a mostaninál jóval kevesebb pénz jut majd a felsőoktatásra 2014-től.

A lovasberényi kormányülés napirendjei között szerepelt a felsőoktatási törvény tervezete is, azonban annak tárgyalására a gazdasági ügyek miatt végül nem maradt idő, de a kormány vasárnapi ülésén a fő napirendi pontok között szerepel a téma - tudta meg az origo.

A birtokukba került tervezet szerint a korábbiakhoz képest változás, hogy a koncepció államilag finanszírozott képzés helyett állami ösztöndíjjal támogatott képzésről ír. A különbség, hogy a tervezet szerint az ilyen képzés a jövőben csak akkor lesz a hallgatók számára valóban ingyenes, ha még tanulmányaik megkezdése előtt szerződést kötnek az adott egyetemmel vagy főiskolával arról, hogy diplomájuk kézhez vétele után meghatározott ideig Magyarországon vállalnak munkát. Konkrét időszakot a tervezet nem szab meg, csak példaként említ 7 illetve 15 évet. Ennek nem teljesülése esetén a képzés költségét a hallgató az intézménynek visszatéríteni köteles - írja a tervezet.

Az origo emlékeztet, erre a tervre utalt már a Szegedma.hu című újságnak adott szombati nyilatkozatában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is, aki azt mondta: ha az állam milliókkal támogat meg egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz. Nem feltétlenül forintot, hanem azt, hogy bizonyos ideig annak a közösségnek a javára fejtse ki a tevékenységét. Természetesen az is lehetséges, hogy valaki azt mondja, a diplomaszerzést követően övé a világ, s oda megy, ahová akar. Ebben az esetben viszont maga vagy családja fizeti képzésének költségeit.

Másik újdonság a korábbi tervezethez képest, hogy a tudományegyetemek alapításához szigorú feltételeket ír elő az új koncepció. Nyolc karral és legalább öt akkreditált doktori iskolával lehet tudományegyetemet indítani, bár egy korábbi koncepció szerint egyetemek alapításához négy kar is elég lett volna.

A felsőoktatási intézményrendszer átalakítását többek között a túlméretezett kapacitások megszüntetésével indokolja a tervezet, és az intézmények, szakok, karok megfelelően átgondolt és ütemezett összevonásával tartja megvalósíthatónak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: diplomás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni