Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Szeptember 25. 20:02, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Ágh Attila: Az ellenzék leváltja a kormányt

Ágh Attila: Az ellenzék leváltja a kormányt

A politológus professzor a pápai Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelén beszélt a magyar társadalmi és politikai helyzetről. Szerinte 2014-ben az ellenzék leváltja a kormányt.

A JMSZK színházépületének emeleti előadójában tartott összejövetelen Kerecsényi Zoltán ügyvivő mutatta be a vendéget. A több minthúsz politikatudományi és társadalomelméleti könyvet is jegyző professzor ezt követően fejtette ki véleményét az országban zajló folyamatokról. Mint mondta, a 2010-es nagyarányú Fidesz győzelem nem politikailag, hanem társadalompszichológiailag magyarázható. Adatok sorával támasztotta alá véleményét, miszerint a magyarokat - a régió többi népével együtt - a rendszerváltást követően hatalmas csalódás érte. Ez odáig vezetett, hogy az emberek bizalmatlanná váltak a politikusok iránt. Ágh Attila elmondta, a tendencia tovább romlott 2010 óta.

A politológus szerint annak ellenére, hogy a baloldal a három évvel ezelőtti súlyos vereség óta még mindig nem nézett szembe saját hibáival, meg fogja nyerni a jövő évi választásokat. - A helyzetet viszont nehezebb lesz most, mint 2002-ben. Az új választási rendszer miatt már a választások előtt össze kell fognia az ellenzéknek, hiszen csak így van esély a Fidesz legyőzésére. Ha ez megvan, még mindig kérdéses, hogy ez elegendő-e egy hatékony kormányzáshoz - fogalmazott a baloldalhoz ezer szállal kötődő előadó. Szerinte az is csökkenti az ellenzék esélyeit, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon kivételével nem iganán lehet látni azokat az arcokat, akik egy választási siker után irányítanák az országot. Mindezek ellenére Ágh Attila úgy fogalmazott, hogy bizakodó a jövőre nézve. - 2014-től új irányokba tapogatózó, pezsgő politikai életet képzelek el az ország irányításában, amely képes fenntartható pályára állítani a magyar társadalmat és a gazdaságot egyaránt.

Az előadást követően Grőber Attila, az asztaltársaság ügyvivője, majd pedig a közönség is kérdezhetett Ágh Attilától.

Ágh Attila a ’70-es évek végén Tanzániában, a '80-as évek elején Indiában, később Bécsben dolgozott vendégprofesszorként. 1964 és 1980 között az MTA Filozófiai Intézetében, 1980-tól 1990-ig a Külügyi Intézet igazgatóhelyetteseként, majd megbízott igazgatójaként tevékenykedett. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem politikatudományi előadója, tanszékvezető egyetemi tanára volt. 1999 és 2002 között Széchenyi ösztöndíjas. 2001-től 2004-ig az MTA közgyűlési képviselője, a Politikatudományi Bizottság tagja. Jelenleg a Corvinus Egyetem professzora.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.