Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 21. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: STOP

Adó nélkül is a világ legmagasabb percdíjain telefonálunk

Adó nélkül is a világ legmagasabb percdíjain telefonálunk

Még be sem vezették a Matolcsy György nevével fémjelzett távközlési adót, Magyarország már most a világ hat legdrágább mobilpiaca közé tartozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése szerint.

Az OECD által végzett nemzetközi összehasonlítás egyebek mellett rámutatott, hogy Magyarországon több tarifatípus esetében is szokatlanul magasak a szolgáltatások árai. A szervezet által készített kritériumrendszer alapján elsősorban a mobiltelefonálás kerül sokba.

Az elemzők korábban egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel összehasonlíthatóvá váltak a különböző országok szolgáltatóinak tarifái. A szervezet ehhez úgynevezett szolgáltatási kosarakat hozott létre: a vezetékes és mobil szolgáltatásokat egyaránt hat csomagba sorolták.

A mobilos kosaraknál a legtöbb esetben Csehország, az Egyesült Államok, Magyarország és Izrael került a dobogóra, míg hazánk több esetben is világbajnoknak mondhatja magát. Az OECD kutatása szerint hazánk a világ hat legdrágább mobilpiaca közé tartozik, két kategóriában ráadásul itthon a legdrágábbak a szolgáltatások.

Legalább valamiben elsők vagyunk

A havonta 30 mobilhívást tartalmazó csomag esetében például Magyarország toronymagasan a legdrágább ország lett, elsősorban a teljes díjon belül kiugróan magas üzenet-költségek miatt. Csehország szintén az élmezőnyben végzett, a legolcsóbb tarifa-típus ugyanakkor az északi országokban, Norvégiában, Dániában és Finnországban van.

Bár a 100, illetve a 300 beszélgetést tartalmazó kosaraknál Magyarország nem világelső, az előbbinél Csehország mögött a második, utóbbinál pedig a hatodik legdrágább ország volt. Nem úgy a 900 hívással és 350 SMS-el számoló legnagyobb csomag esetén, ahol hazánk ismét a kétes dobogó legfelső fokára állhatott. A magyar tarifa ugyanis mintegy 2,5-szerese az OECD-átlagnak.

A vizsgálatba került prepaid csomagok átlagos ára 21,7 dollár volt, itt Magyarország a hatodik legdrágább ország lett. Amíg a havonta 400 SMS-t, de csupán 8 hívást feltételező tarifa a vizsgált OECD országokban átlagosan 22,7 dollárba került, Magyarország ebben az összevetésben az átlagot 2,6-szorosan meghaladó havi díjjal harmadik lett.

Vezetékesben is a dobogón

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a vezetékes hívások esetében az OECD által vizsgált 34 ország közül jellemzően Csehország, Mexikó, Spanyolország és Ausztrália végeztek az első helyeken, vagyis ezekben az országokban a legdrágább a vezetékes telefonálás.

Magyarország a kevesebb hívást figyelembe vevő, illetve az üzleti csomagok esetében jellemzően a tizedik helynél hátrébb végzett, a havonta 420 hívással kalkuláló lakossági kosárnál viszont a vizsgált országok közül a világ második legdrágább országának számítottunk.

Bonyolult művelet

Azt egyébként az OECD nemzetközi elemzésében részt vevő kutatók is elismerték, hogy a telekommunikációs tarifacsomagok összehasonlítása igencsak bonyolult művelet, hiszen szolgáltatónként akár több száz különböző csomagról beszélhetünk.

A tanulmányt kritizálók szerint az anyag végkövetkeztetései is támadhatók, mivel a hazai telefonálási szokásokat nem jól reprezentáló tarifacsomagok kerültek kiválasztásra. Ráadásul a vizsgálat nem veszi figyelembe a telekom szolgáltatások minőségét, illetve a vásárlóerő paritáson alapuló tarifa-meghatározás is torzíthatja az eredményeket.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.