Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 12. 16:10, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), MTI

Áder János Pápán

Áder János Pápán

Magyarország köztársasági elnöke hazánk NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tett látogatást a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén. Ezt követően megtekintette a belvárost.

A béke és a szabadság nem a természet ajándéka, ezekért az értékekért minden nap meg kell küzdenünk - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tett látogatásán a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén.

Az államfő szavai szerint a NATO- és EU-csatlakozás új fejezetet nyitott a szabad Magyarország történetében. Mindez nem volt előzmény nélküli - jegyezte meg, felidézve, hogy 25 évvel ezelőtt a magyarok közösen, szabad akaratukból hozták a világ tudtára, hogy szabadságban, demokráciában akarnak élni. "Közösen mondtunk nemet az évtizedeken át ránk kényszerített diktatúrára és közösen mondtunk igent arra, hogy nemzetünk jövőjét az európai polgári demokráciák családjában látjuk" - fogalmazott Áder János.

Kitért arra: nem volt mindez kockázatmentes, "egyet azonban biztosan tudtunk: azt, hogy ez az egyetlen út, amely ismét európai jövőt biztosíthat - a nyugati civilizációból a második világháború után erőszakkal kiszakított - hazánknak, és egész Közép-Európának".

A köztársasági elnök kiemelte azt is: az évforduló nemcsak katonai vagy védelempolitikai, hanem társadalmi jelentőségű is. Kifejtette: államfőként, a magyar honvédség főparancsnokaként és családapaként mindennél fontosabbnak tartja szerettei és hazája biztonságát, a békés élet lehetőségét. Ugyanezt akarja minden tisztességes és józanul gondolkodó ember Európában éppúgy, mint a tengerentúlon vagy a világ más pontján - tette hozzá.

Áder János szólt arról: a történelem megtanította, hogy a béke törékeny dolog, s "ennél nem kell sem jobb, sem méltóbb, sem erkölcsösebb ok arra, hogy a világ legerősebb szövetségével védelmezzük meg magunkat bármilyen fenyegetéssel szemben". Úgy fogalmazott: "mi, magyarok - szövetségeseinkhez hasonlóan - a békés fejlődés, az élet oldalán állunk".

Mint mondta, a békéért meghozott legnagyobb áldozatok is elenyészőek a háborúk okozta károkhoz képest. Beszédében utalt arra: napjaink eseményei sok józanságot, erőfeszítést, előrelátást igényelnek Európa békéjének fenntartása érdekében. Közös felelősség ez, ami a jelenben gyökerezik és a jövőre irányul - tette hozzá. Úgy vélte: a békéért és a szabadságért minden nap meg kell küzdeni, megvédésére minden nap képesnek kell lenni, s a felelősséget minden nap vállalni kell. Ezt tették Magyarország kormányai, amikor következetesen kiálltak a NATO-csatlakozás mellett, a magyar emberek, amikor a népszavazáson igent mondtak a belépésre, s ezt teszik a magyar katonák is minden gyakorlat során és minden misszióban - fejtette ki Áder János.

Az államfő jelezte: a NATO vezetőivel folytatott találkozásai során mindig egyértelmű elismerés fogadta, amit a magyar katonák vívtak ki helytállásukkal. Áder János államfői és főparancsnoki elismerését fejezte ki teljesítményükért, s köszönetet mondott az ország szövetségeseinek.

Látogatása során Áder János megtekintette a bázisrepülőteret és a repülésirányító tornyot is, valamint a NATO-csatlakozás 15 évfordulója kapcsán emlékérmeket és elismeréseket adott át.

Ezt követően Áder János dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő-jelölt kíséretében megtekintette a megújuló Esterházy-kastélyt, tett egy sétát a Fő téren, végül ellátogatott a Városházára.


További képek

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.