Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 20. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A zsír is lehet egészséges!

A zsír is lehet egészséges!

Nem minden rossz, ami zsíros. Sőt, bizonyos fajta zsírokra szüksége van a szervezetnek a napi energiához és az olyan létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, mint az agy és a táplálékok felszívódását elősegítő sejtek. Gyakorlatilag szinte minden állati és növényi eredetű étel tartalmaz zsírt, szóval ahelyett, hogy azokat teljesen száműzné étrendjéből, próbálja meg megtalálni az egészséges egyensúlyt - írja a Fox News.

Az egészséges táplálkozásnak kevesebb mint 30 százaléka származhat zsírokból, s kevesebb mint 10 százaléka telített zsírokból. Egy átlagos felnőtt férfi napi fogyasztása kétezer kalória, amiből maximum 60g lehet az összes fajta zsírok aránya és ebből kevesebb mint 20g a telített zsíroké.

Háromféle zsírról beszélhetünk: az egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen, valamint telített zsírokról. Ezek közül is az első a legegészségesebb, ami csökkenti a szívelégtelenség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben tehát az egyszeresen telítetlen zsírokból mérsékelten fogyaszt, az csökkenti a 'rossz' és növeli a 'jó' koleszterinszintet. Ezeket a következő ételekben találja meg: avokádó, olajos magvak, mandula, szezánmag, repce-és olívaolaj.

A többszörösen telítetlen zsírok a növényi eredetű és néhány tengeri ételben találhatók meg. Két legismertebb osztálya az omega3 és az omega6 zsírsavak. Az előbbi halakban, míg az utóbbi a dióban, a napraforgóolajban és a repceolajban található meg. Ezek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védenek a sejtkárosodástól.

Az előbbiekkel ellentétben a telített zsírsavak a legegészségtelenebbek. Ezek leginkább állati eredetű termékekben találhatók meg, mint a hús, a vaj, a tejszín és a zsír. Amennyiben ezekből sokat fogyaszt, az növeli a koleszterinszintet, amivel együtt jár a szívbetegségek és a stroke kialakulásának megemelkedett kockázata. Emellett a transzzsírsavak is a káros egészségügyi hatásukról ismertek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.