Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 24. 15:29, kedd | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI különtudósítója jelenti:

A vegyifegyvert készítő iszlamista feleségét is őrizetbe vették Németországban

A vegyifegyvert készítő iszlamista feleségét is őrizetbe vették Németországban

Őrizetbe vették a hatóságok annak az iszlamista férfinak a feleségét Németországban, aki a gyanú szerint ricin felhasználásával akart pokolgépet készíteni - jelentette kedden a Spiegel Online német hírportál.

A lap úgy tudja, hogy az ügyészség azzal gyanúsítja a férfi 42 éves feleségét, hogy segédkezett férjének a ricinbomba összetevőinek beszerzésében. Az iszlamista Sief Allah H. kétszer is próbált - sikertelenül - Szíriába utazni. A hatóságok szerint neje ebben is segítette.

A német törvények miatt csak Yasmin H.-ként azonosított nőt egy ideje már radikálisként tartják nyilván a hatóságok. A hatgyermekes anya többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot iszlamista szélsőségesekkel. Egy közösségi oldalon ismerte meg férjét is, aki akkor postásként dolgozott Tunéziában. 2015 őszén találkoztak először, és rá egy évre a férfi Németországba költözött, ahol házasságot kötöttek.

A Spiegel Online úgy értesült, hogy a nő pár hónappal később levelet írt ismerőseinek, amelyben azt írta, hogy férje csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, és ő anyagilag is támogatja abban, hogy Szíriába utazhasson.

A nő első kihallgatásán tagadta, hogy bármit is tudott volna arról, hogy férje mire készült. A Spiegel viszont úgy tudja, hogy a nő felhasználónevével rendelték az interneten azt a kávédarálót, amellyel Sief Allah H. a ricinusmagokat ledarálta. A hatóság úgy véli, hogy a nő átengedte felhasználói fiókját a férfinak, aki fémgolyókat és hűtőanyagokat rendelt a bombakészítéshez, amelyet a nő fizetett ki. Mikor pedig a férfi Lengyelországba ment pirotechnikai eszközöket vásárolni, felesége intézte a vásárlásokat.

A Spiegel Online azt is megtudta, hogy amikor a férfinak nézeteltérése támadt az egyik szállítóval, a nő az eredetinél ezerrel több ricinusmagot alkudott ki férjének. Emellett egy hörcsögöt is vásároltak, mert a hatóságok szerint az állaton akarták kipróbálni, milyen hatékony a férj által előállított méreg.

Sief Allah H.-t júniusban vették őrizetbe Kölnben. Mintegy ötven halálos adagnak megfelelő, 84,3 milligramm ricint és 3150 ricinusmagot találtak nála, és a bombakészítéshez valószínűleg az Iszlám Állam szélsőségeseinek útmutatásait használta. A férfi több olyan vegyszert rendelt az interneten, amelyek felhasználhatóak robbanóanyag készítéséhez, valamint olyan szert is vásárolt, amellyel a ricinusmagokból kinyerhető a ricin.

A ricin halálosan mérgező fehérje, amely a vegyifegyver-tilalmi egyezmény szerint önmagában is vegyifegyvernek minősül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése